Liczba wyników: 399
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na organizowane po raz ósmy "Święto Soli". Impreza na Zamku Żupnym połączy formę rodzinnego festynu i pokazu plenerowego z różnorodnymi działaniami muzealnymi skupionymi wokół problematyki solnej. Każde z tych wydarzeń ma temat wiodący - tym razem jest nim stare porzekadło "Chleb i sól zdobią stół", a partnerem specjalnym jest organizowane na krakowskim Kazimierzu "Święto Chleba". Na jego stoisku podczas "Święta Soli" można będzie kupić prawdziwe pieczywo, zapleść żydowską chałkę i upiec własny obwarzanek.
Już niedługo Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne przygotowania, czyli pieczenie, gotowanie i smażenie. Aby nie nabawić się niestrawności spowodowanej większym niż zwykle spożyciem tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto poznać domowe sposoby na problemy żołądkowe. Jednym z nich jest picie po posiłku herbat, które wspomagają trawienie.
Wbrew powszechnemu przekonaniu ma je każdy z nas. Bo hemoroidy to nie choroba! To struktury naczyniowe odpowiadające za wypróżnianie się. Z chorobą mamy do czynienia dopiero, gdy się powiększą, a stanowi temu towarzyszą pieczenie, świąd i krwawienie. Co powinniśmy zatem wiedzieć o tym schorzeniu? Kto jest na nie narażony? Jak leczyć chorobę hemoroidalną?
Rumień i oparzenia powstają w wyniku świadomego opalania lub po prostu zbyt długiej ekspozycji na światło słoneczne podczas przebywania na zewnątrz. Towarzyszą im ból, pieczenie i zmiany wyglądu skóry, które mogą być bardzo niebezpieczne w dalszej perspektywie, sprzyjają bowiem nowotworom skóry. Oto, jak postępować w przypadku poparzenia.
Jeden na czterech pacjentów z koronawirusem doświadcza zmian na języku, w tym obrzęku, owrzodzenia, czy guzów na jego powierzchni języka wgłębień i przebarwień. przebarwienia. Niewielki odsetek pacjentów miał też uczucie pieczenia w ustach. Część chorych zgłasza też pieczenie stop i dłoni.
Grzejące kaloryfery wysuszają powietrze, a co za tym idzie również nasze gardła. Może to powodować pieczenie, chrypkę, kaszel, a także problemy z mówieniem czy połykaniem. Aby temu zapobiec należy pić dużo wody, wietrzyć mieszkanie, nawilżać powietrze, a także stosować preparaty w spray-u, które nawilżają jamę ustną.
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi konieczność podjęcia przygotowań. Te są zwykle wyczerpujące – gruntowne porządki, gotowanie, pieczenie. Dla niektórych z nas, zwłaszcza tych zapracowanych, taka perspektywa jest przerażająca. Marzymy o rodzinnych, pachnących domowymi przysmakami świętach, ale z drugiej strony, brakuje nam czasu i energii na ich przygotowanie. Jest na to rada. Najlepiej zabrać ze sobą bliskich i spędzić Boże Narodzenie poza domem.
Nawet krótka praca przed komputerowym monitorem może powodować u wrażliwych osób odczuwanie takich dolegliwości jak podwójne widzenie, pieczenie, kłucie, ucisk, ból, zaczerwienienie i łzawienie oczu, a nawet powstawanie przemijającej krótkowzroczności. Takie zaburzenia mogą być spowodowane zarówno ograniczeniem typowych czynności wzroku, jak i nie przestrzegania zasad ergonomii dla stanowisk komputerowych.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość