Liczba wyników: 2641
Ból głowy to dolegliwość, która w większym lub mniejszym stopniu dotyka niemal każdego z nas. Jednym z najbardziej znanych jest ból migrenowy, który może dotyczyć nawet połowy dorosłej populacji. Jaka jest geneza powstawania migreny, czy istnieją czynniki ryzyka wzmagające dolegliwości bólowe oraz w jaki sposób przebiega jej leczenie?
Ludzie w średnim wieku, którzy cierpią na migrenę, są bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Osoby, które cierpią pewnego rodzaju migrenowy ból głowy, częściej umierają z powodu udaru lub choroby serca - wynika z badania opublikowanego w "British Medical Journal".
- Tam widać wszystko oprócz bólu – mówi bohaterka filmu „Oczami migrenika”, a zarazem uczestniczka pierwszego takiego eksperymentu, w którym można było poznać doświadczenia migrenika do tego stopnia, że jego uczestnicy stracili możliwość odróżnienia złudzenia od rzeczywistości.
Migrena może wpływać na wiele aspektów życia, ale mniej wiadomo na temat tego, jak poczucie piętna związanego z chorobą oddziałuje na jakość życia. Okazuje się, że w przypadku osób cierpiących na migrenę piętno to oznacza większą niepełnosprawność, większe obciążenie chorobami i niższą jakość życia.
Starsi kierowcy, u których niedawno zdiagnozowano migrenę, są trzy razy bardziej narażeni na wypadki samochodowe. Z kolei seniorzy, którzy miewali migreny w przeszłości, nie byli uczestnikami wypadków częściej niż osoby nigdy nie cierpiące na tę dolegliwość, mówią eksperci z Uniwersytetu Kolorado.
Wariant genetyczny, który pomógł naszym przodkom w zamieszkaniu na półkuli północnej może mieć jednocześnie wpływ na rozwój migren.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?