Liczba wyników: 2335
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Niedawno obchodziliśmy Dzień Matki. Tradycja składania życzeń rodzicielkom pozostała, ale częściej odbywa się to przez sms lub e-mail, a najchętniej popularyzują wspomniane święto firmy produkujące towary, które mogłyby stać się prezentami z jego okazji. Pewne wzorce i nasze tęsknoty jednak są niezmienne - wśród wielu zmian, nierzadko emancypacyjnych i pożądanych, są także te, za którymi wszyscy tęsknimy - np. za maminą kuchnią.
Masz ochotę na węgierską przygodę? Wcale nie musisz wybierać się w podróż do Budapesztu, wybierz się w podróż kulinarną...
Kuchnia nabiera coraz większego znaczenia w naszym życiu. To nie tylko miejsce służące do przygotowania posiłków ale także przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu, przyjmujemy gości i odpoczywamy. Zależy nam na jej maksymalnej funkcjonalności i atmosferze - to główne wnioski badania Pocket&Planet przeprowadzonego przez firmę Whirlpool w Polsce, we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Która włoska dynastia pokochała pierożki dyniowe? Jakie danie tak zachwyciło dramaturga z Katanii, że krzyczał z radości? Oto trzy propozycje na wakacyjne przyjęcia ze znajomymi i rodziną. Zabłyśnij nie tylko pysznymi daniami, ale też anegdotkami na ich temat!
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Food trucki – coraz częściej widuje się je w różnych miejscach miast, a jeszcze tak mało o nich wiemy. Które danie cieszy się największą popularnością? W jaki sposób przygotowywane są dania? I dlaczego jedzenie z food trucka smakuje nam bardziej, niż w domu?
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Trzy czwarte studentów kończących łódzkie uczelnie medyczne rozważa wyjazd do pracy za granicę - podaje "Gazeta Wyborcza". Oznacza to, że za kilka może nie mieć kto nas leczyć.