Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania suchość w gardle i brak węchu smaku

Liczba wyników: 3827

  • Krótki przewodnik po czarnej herbacie [Fot. Anatasia - Fotolia.com]

    Krótki przewodnik po czarnej herbacie

    2018-11-13

    Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.

    Tagi: herbataczarna herbataYunnanDarjeelingCeylonAssam

  • Aromaty i kolory Indii w seansie dla seniora [fot. Smak curry. Kino Muranów]

    Aromaty i kolory Indii w seansie dla seniora

    2014-02-22

    W niedzielę 23 lutego o godzinie 12:00 warszawskie Kino Muranów zaprezentuje dojrzałym widzom w ramach specjalnego pokazu najnowszy indyjski film „Smak curry”. To produkcja przedstawiająca pełną emocji historię przypadkowego spotkania dwojga ludzi, którzy chcą nadać swojemu życiu trochę smaku.

    Tagi: kinoseansIndieKino Muranówcurrysmak curryfilm

  • Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon [© aaa187 - Fotolia.com]

    Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon

    2018-01-22

    Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie.

    Tagi: herbataczarna herbataAssamCejlon

  • Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego [Fot. azure - Fotolia.com]

    Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego

    2018-03-26

    Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.

    Tagi: chrzanWielkanoc

  • Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

    2008-07-16

    Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.

    Tagi: oliwa z oliwekmiżdżycacholesterolastma

  • Jak dobrać wino? Poradnik dla laików [© Picture-Factory - Fotolia.com]

    Jak dobrać wino? Poradnik dla laików

    2015-04-23

    Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?

    Tagi: winowino czerwonewino białewino różowedobór winakulinaria

  • Opiekunowie zamiast pielęgniarek

    2006-02-01

    Polskie szpitale cierpią na brak pielęgniarek. Z tego powodu w Toruniu zrodził się pomysł zatrudniania tzw. opiekunów, których zadaniem będzie pielęgnacja chorych – podaje "Gazeta Wyborcza".

    Tagi: zdrowiepielęgiarkiopiekunopiekunka

  • Nie tylko białe lub czerwone. Mały przewodnik po rodzajach wina [© volff - Fotolia.com]

    Nie tylko białe lub czerwone. Mały przewodnik po rodzajach wina

    2015-08-19

    Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.

    Tagi: winowino białewino czerwonerodzaje winkulinaria

  • Dlaczego warto zrzucić brzuszek

    2010-04-21

    Brak wcięcia, tłuszczyk na brzuchu, „mięsień piwny", jakkolwiek nie nazwiemy nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach talii, nie ma ona jedynie wpływu na nasz wygląd, może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

    Tagi: nadwagaotyłośćcholesteroldietanadcisnieniecukrzyca

  • Styl polskich seniorów

    2010-03-22

    Polscy seniorzy interesują się modą, ale rzadko kierują się nią na codzień. Ich styl często determinuje wygoda oraz cena. Problemem jest także brak ofert skierowanych bezpośrednio do nich.

    Tagi: modastylubiór

  • Strony: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28