Liczba wyników: 2101
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą kontynuuje ogłoszoną w ubiegłym roku cykliczną kampanię edukacyjną „Listopad miesiącem walki z cukrzycą” w ramach której chce zainspirować do poświęcenia cukrzycy większej uwagi właśnie w miesiącu listopadzie. W tym roku Koalicja szczególną uwagę zwraca na okulistyczne powikłania cukrzycy, z których najpowszechniejsze to DME, czyli cukrzycowy obrzęk plamki.
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.
Z najnowszych amerykańskich badań wynika, że lek powszechnie stosowany przy cukrzycy - metformina - może zapobiec rozwojowi raka płuc u palaczy.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Colostrum, zwane potocznie ‘siarą", to naturalna substancja wykorzystywana od wieków w medycynie naturalnej. Dziś coraz częściej z powodzeniem stosują ją cukrzycy cierpiący na stopę cukrzycową.
Cukrzyca II typu to choroba uznana przez Światową Organizację Zdrowia z epidemię XXI wieku. Naukowcy na całym świecie starają się odkryć jak najskuteczniejsze sposoby zapobiegania cukrzycy oraz leczenia jej.
Badanie glukozy we krwi metodą laboratoryjną służy rozpoznaniu cukrzycy i okresowej jej kontroli. Wyniki uzyskane w laboratorium różnią się znacznie od wskazań glukometrów.
Stopa cukrzycowa to bardzo poważne powikłanie cukrzycy, które w ponad 50% przypadków kończy się amputacją, skazując chorego na inwalidztwo. Jest to nie tylko tragedia osobista chorego ale również poważny problem społeczny.