Liczba wyników: 2273
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów, niewłaściwa dieta, życie w ciągłym stresie oraz spożywanie alkoholu to niektóre z przyczyn zaburzeń procesu usuwania toksyn z organizmu.
Jeśli piwo, to podczas kameralnych spotkań z przyjaciółmi, jeśli wino, to w rodzinnym gronie, jeśli zaś wódka, to najczęściej na imprezie – tak w świetle wyników najnowszych badań CBOS piją alkohol dorośli Polacy. Choć najpopularniejszym napojem alkoholowym w Polsce jest piwo, Polakom najczęściej zdarza się upijać wódką. Pijąc wódkę przeciętny konsument spożywa jednorazowo niemal dwa razy więcej czystego alkoholu niż pijąc piwo i prawie trzy razy więcej czystego alkoholu niż wtedy, gdy pije wino.
Bezwzględnie najlepszym sposobem na kaca jest umiarkowane raczenie się alkoholem... Jeśli jest już jednak na to za późno i doświadcza się takich przykrych objawów, jak mdłości czy ból głowy, trzeba sięgnąć po środki, które złagodzą te dolegliwości. Poza określonymi lekami, pewne produkty spożywcze pomogą wrócić do formy.
O tym żeby nie siadać za kierownicą po alkoholu mów się od dawna. Często jednak zapominamy o tym, iż prowadzić nie powinno się również przyjmując niektóre leki.
„Woda - naturalnie ze źródła" to hasło kampanii społecznej promującej picie dobrych jakościowo wód w opakowaniach, która rozpoczęła się 19 maja. Jej inicjatorem jest Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy".
Zmiany w mózgu następujące na skutek nadużywania alkoholu lub narkotyków uchodziły dotychczas za nieodwracalne. Dzięki najnowszym badaniom naukowym okazało się, uszkodzone komórki można odbudować.
W lipcu zainaugurowano kampanię plakatową dotyczącą uzależnienia Polaków od alkoholu. Jej pomysłodawcami i organizatorami są Fundacja Rusz oraz związanych z nią artystów.
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Palacze, alkoholicy i mężczyźni są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Naukowcy odkryli, że średnia wieku zapadania na tą chorobę u tych osób to 7,8 lat wcześniej niż osoby nie palące i nie nadużywające alkoholu.