Liczba wyników: 348
Jesienią wzrasta nam apetyt. Częściej sięgamy po słodkie i tłuste przegryzki. Eksperci radzą co zrobić by w okresie jesienno-zimowym czuć się dobrze, czyli: nie marznąć i... nie przytyć.
Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć?
Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.
Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Istnieją jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Wielu z nas przy wyborze rodzaju podłogi do mieszkania kieruje się głównie jej kolorem. Jednak barwa paneli to nie wszystko. To, jak „zachowuje się” podłoga, po której chodzimy, zależy w głównej mierze od wilgotności czy równości podłoża. Sprawdźmy, na jakie kwestie techniczne warto zwrócić uwagę.
Olejek drzewa herbacianego nie ma nic wspólnego z herbatą, choć jego nazwa mogłaby to sugerować. Pochodzi z dalekiej Australii, a otrzymywany jest przez destylację liści drzewa herbacianego z parą wodną. Aborygeni stosowali rozgniecione liście tego drzewa na rany i infekcje skórne. W Europie zaś, znalazły się one za sprawą Jamesa Cooka, który w XVIII wieku przywiózł je na nasz kontynent.
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku.
Druga połowa lata to okres przygotowywania przetworów na zimę, a także smakowania pysznych, polskich warzyw, których teraz jest zdecydowanie najwięcej. Sporo gotujemy, a więc bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to, czy posiadamy potrzebne do tego naczynia. Praktyczne i funkcjonale garnki mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw oraz uczynić gotowanie szybszym i przyjemniejszym. Na co zwrócić uwagę kupując tego rodzaju naczynia?
Wysokie temperatury w sezonie letnim zachęcają do zakupu domowych urządzeń klimatyzujących. Eksperci szacują, że dobowy koszt ich działania wynosi nawet 10 złotych. Aby upały nie obciążały portfela, warto wiedzieć jak się schłodzić, by letni skwar nie roztopił domowego budżetu przeznaczonego na energię elektryczną. Kilka praktycznych porad pozwoli w pełni wyeliminować niepotrzebne zużycie prądu.
Słońce i plaża przyciągają miłośników pięknej opalenizny, dla której często tracimy zdrowy rozsądek. Za długo wystawiana na słońce i często nieodpowiednio przygotowana skóra, doznaje bolesnego poparzenia. Oto kilka sprawdzonych sposobów na łagodzenie skutków nadmiaru słońca.