Liczba wyników: 732
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty - czarna, zielona czy owocowa. Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany.
Ponad połowa Polaków w okresie wiosennym odczuwa dolegliwości takie jak katar, swędzenie lub zaczerwienienie oczu, czy kaszel. Wszystkie mogą być objawami alergii wziewnej. Te związana z oczami mogą trwale uszkodzić wzrok.
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Powszechne jest obecnie przekonanie, że Polacy nie wierzą, ale praktykują. Co do pierwszej kwestii, bezpieczniej jest - zwyczajem sceptyków - zawiesić sąd, druga zaś nie pozostawia wątpliwości – bardzo chętnie uczestniczymy w różnych obrzędach związanych z Wielkanocą. Cieszymy się ze Świąt, bo możemy odpocząć i spotkać się z bliskimi, liczne świąteczne rytuały ubarwiają ten czas i wprowadzają atmosferę radosnego oczekiwania. Nie należy zapominać jednocześnie o najważniejszym wymiarze Wielkanocy – to święto życia.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Triduum Paschalne to dni, w których chrześcijanie przypominają sobie zdarzenia stanowiące fundament ich wiary - śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielki Czwartek rozpoczyna ten szczególny okres.
Sezon przeziębienia i grypy nie kończy się wraz z ustaniem mrozów. Przełom zimy i wiosny to znakomity czas do zmasowanego ataku wirusów i bakterii. Jak uniknąć kolejnej infekcji? Jednym ze sposobów jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Oto kilka dobrych nawyków, które szybciej pomogą wrócić do formy.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia