Liczba wyników: 1588
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Statystyki nie kłamią. Otyłość to plaga naszych czasów. Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Problem ten dotyka także co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Winnych temu jest wiele czynników. Czy nad nadwagą lub otyłością można zapanować?
1 na 3 pracodawców nie jest zadowolonych z kompetencji absolwentów wchodzących na rynek pracy. Głównym problemem jest brak praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu – wynika z badania zrealizowanego przez Millward Brown na zlecenie Work Service S.A. Jednak z drugiej strony, większość pracowników (61%) uważa, że edukacja dała im niezbędne umiejętności potrzebne na rynku pracy. Najbardziej pewne siebie są osoby z wykształceniem zawodowym – prawie 75 procent zadowolonych z efektów edukacji.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
W najbliższy wtorek obchodzić będziemy Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Na tę chorobę w Polsce cierpi ponad milion osób. To święto to doskonała okazja na zwrócenie uwagi społeczeństwa na codzienne problemy chorych na łuszczycę i łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS). Obchody Światowego Dnia Chorych na Łuszczycę powiązane będą w tym roku z konferencją dla pacjentów „Edukacja & Integracja” organizowaną przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Chorych na Łuszczycę „Psoriasis”.
Zdrowy styl życia i stosowanie zbilansowanej diety powinno być celem każdego człowieka, nie tylko osób chorych. W przypadku takiej choroby jak stwardnienie rozsiane (SM) racjonalne odżywianie jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Co kryje się pod pojęciem „dobrze zbilansowanej diety” i jaki ma ona wpływ na organizm osoby przewlekle chorej opowiada mgr Diana Wolańska – dietetyk i ekspert sm24.pl.
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.