Liczba wyników: 349
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i pomyśleć o diecie. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na przestrzeganiu wybranej diety, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Pytanie – jaką dietę wybrać tego lata? Postawmy na najmodniejsze w tym sezonie – makrobiotyczną lub lubianą przez gwiazdy dietę Mind.
Kto w dzieciństwie i młodości nie marzył o tym, żeby zobaczyć Czarny Ląd, opisywany przez Sienkiewicza, Szklarskiego czy Blixen? Czy współczesna Tunezja może stać się spełnieniem tych marzeń?
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Kalendarzowe lato zbliża się wielkimi krokami. Nadszedł czas, by zrzucić nie tylko swetry, ale również zimowe przyzwyczajenia. Omijanie treningów oraz wieczorne lenistwo z ulubionymi słodyczami muszą odejść do lamusa. Czas na rozpoczęcie letniej odnowy – bo w zdrowym ciele zdrowy duch! Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie „dobre rady” są dobre dla każdego. Aby osiągnąć zamierzone efekty należy dostosować dietę i plan treningowy do swojego stylu życia i preferencji.
Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie równie dobrze sprawdza się w kwestii włosów. Aby rosły, były mocne i lśniące, potrzebują wielu witamin i składników mineralnych. Gdy ich zabraknie w codziennej diecie, organizm w pierwszej kolejności zareaguje pogorszeniem ich wyglądu oraz wypadaniem, ponieważ z punktu widzenia przetrwania, są najmniej kluczowe. Czego nie powinno nam zabraknąć, by włosy były w dobrej kondycji?
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Wiosna to trudny czas dla alergików. W powietrzu unoszą się pyłki drzew i roślin zielonych, które łatwo przedostają się do domu. Choć na zewnątrz nie sposób obronić się przed alergenami, to w mieszkaniu możemy stworzyć zdrowy mikroklimat. Skutecznym sposobem na walkę z alergenami są nowoczesne oczyszczacze powietrza.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później