Liczba wyników: 1737
Jak wykazały badania naukowców z Warwick University chorzy na cukrzycę, znacznie częściej niż osoby zdrowe cierpią na dolegliwości związane niedoborem witaminy B1.
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D może znacznie zmniejszyć ryzyko upadków u osób dojrzałych.
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.
Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.