Liczba wyników: 254
Każdego dnia około 5,5 tys. osób na całym świecie zakaża się HIV. W Polsce codziennie ktoś dowiaduje się, że żyje z wirusem. Dziś jednak zakażenie nie musi oznaczać wyroku. Choć przed wirusem nie chroni żadna szczepionka, wczesne rozpoznanie i podjęcie terapii antyretrowirusowej pozwala dożyć wieku zbliżonego do tego, który osiąga statystyczny mieszkaniec danego kraju czy regionu. Potrzebne są tylko powszechna świadomość ryzyka oraz wiedza o HIV i AIDS. Tymczasem w Polsce o problemie mówi się głośno głównie 1 grudnia – z okazji Światowego Dnia AIDS. Potem zapada cisza.
Uczucie suchości, pieczenie, zaczerwienienie i podrażnienie oczu nie zawsze oznacza alergię, czy przemęczenie narządu wzroku. Przyczyną tych dolegliwości mogą być mikroskopijne roztocza -nużeńce, które zagnieżdżając się na brzegach powiek, często prowadzą do poważnych dolegliwości oczu i powiek, z utratą wzroku włącznie. Zakażenie tym roztoczem, choć w niewielkim stopniu uświadamiane, dotyczy dużej grupy osób – uważa się, że zakażonych może być nawet 50% osób w wieku 19 – 40 lat.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Waży średnio 1 300g, co stanowi około 2% masy ciała człowieka. Mimo niewielkiej wagi, zużywa blisko ¼ energii dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem. Chociaż w 80% jest zbudowany z wody, mieści w sobie ok. 100 miliardów neuronów. Pozwalają one na odbiór około 100 megabajtów informacji na sekundę. O czym mowa? O centrum dowodzenia ludzkiego organizmu, czyli o mózgu! Jak wspomóc jego działanie i co on właściwie lubi?
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Statystyczny Polak w piątej dekadzie życia cierpi na dwie choroby przewlekłe, a w kolejnych dekadach zapada na dwie kolejne – wynika z raportu GUS-u na temat zdrowia ludności Polski. Tymczasem higieniczny styl życia, wykonywanie kontrolnych badań pozwala na dłużej zachować zdrowie i kontrolować przebieg chorób i uniknąć groźnych konsekwencji. Jakie badania krwi powinny wykonywać osoby po 50. roku życia?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Tylko 6 procent Polaków chroni oczy przed UV niezależnie od pogody – wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska na zlecenie organizatorów kampanii edukacyjnej „Chroń swój wzrok cały rok”. 38 procent z nas zwraca uwagę na promieniowanie UV tylko gdy świeci słońce, a aż 56 procent nie przywiązuje wagi do ochrony oczu przed UV. Świadomość konieczności ochrony wzroku przed UV jest najwyższa wśród kobiet i osób młodych. Niespełna połowa z osób noszących okulary, zarówno korekcyjne, jak i przeciwsłoneczne, wie, że są one wyposażone w filtr UV.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.