Liczba wyników: 815
Związek między rakiem jelita grubego i wysokim poziomem określonych bakterii może otworzyć drogę do nowych terapii.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Stowarzyszenie Europacolon zaprasza do udziału w obchodach Miesiąca Świadomości Raka Jelita Grubego. W jego ramach 27 marca w Warszawie odbędzie się happening „Ocal chore miasto!". Patronat honorowy nad akcją objęli Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Bronisław Komorowski. W Polsce każdego roku na raka jelita grubego umiera ponad 8 tys. osób, a około 13 tys. zapada na tę chorobę.
Z badania Cancer Research UK wynika, że picie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Lampka wina kojarzy się raczej z dobrym wpływem na zdrowie i samopoczucie, jednak z badań wynika, że już jeden duży kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.