Liczba wyników: 5552
Większość Polaków deklaruje, że lubi czytać książki, jednak w ciągu ostatniego miesiąca wolny czas z lekturą dla przyjemności spędzała jedynie niespełna jedna trzecia - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Nie zmienia się odsetek dorosłych sięgających po książki dla przyjemności, jak i liczba czytanych przez nich książek. W ciągu ostatnich czterech lat niewiele zmieniły się też upodobania czytelnicze Polaków.
Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia. Niestety, nadal większość z nas nie czyta etykiet w trakcie zakupów. A zawierają one bardzo ważne informacje.
W czasach zdominowanych przez nowoczesne technologie często zapominamy o tym, że nie tylko one stanowią dla nas wyzwanie. Dużą uwagę powinniśmy przyłożyć do zagadnienia profilaktyki wzroku przy pracy z urządzeniami elektronicznymi. Jednak, czy na pewno czytając „normalną” książkę mniej obciążymy swój wzrok niż przy kontakcie z e-bookiem? Jak czytać druk, aby nie narażać na uszczerbek naszego wzroku?
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.
Unia Europejska wprowadziła zasady etykietowania produktów żywnościowych, by pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Przepisy zostały przygotowane tak, aby zapewnić wszechstronną informację o kupowanych produktach. Poza informacjami wymaganymi przez prawo producenci mogą zamieszczać wszelkie dodatkowe informacje, o ile są one zgodne z prawdą i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Istnieją przepisy regulujące etykietowanie wszystkich produktów żywnościowych, jak też przepisy szczególne dotyczące mięsa, alkoholu i łatwo psującej się żywności.
Koty mają głębszy kontakt z ludźmi, niż mogłoby się wydawać. Z testów wynika, że potrafią interpretować spojrzenia ludzi.
Etykieta na opakowaniu wody jest bardzo ważnym źródłem informacji. Dzięki niej możemy dokonywać świadomych wyborów przy zakupie. Nawyk czytania etykiet jest ważnym krokiem do świadomego odżywiania.
Zakupowi źródeł światła LED często towarzyszy zakłopotanie wynikające z mnogości parametrów i oznaczeń, które konsument musi rozszyfrować aby dobrać produkt do potrzeb aranżacyjnych. Poniższy artykuł to praktyczny drogowskaz, krok po kroku przedstawiający kluczowe parametry, jakie warto rozważyć podczas zakupu źródeł światła LED.
Czytanie tekstu z ekranu tabletu lub komputera jest zwykle odczuwane jako męczące, ale w przypadku ludzi starszych monitory mogą wręcz ułatwiać lekturę.