Liczba wyników: 484
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Stowarzyszenie Europacolon zaprasza do udziału w obchodach Miesiąca Świadomości Raka Jelita Grubego. W jego ramach 27 marca w Warszawie odbędzie się happening „Ocal chore miasto!". Patronat honorowy nad akcją objęli Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Bronisław Komorowski. W Polsce każdego roku na raka jelita grubego umiera ponad 8 tys. osób, a około 13 tys. zapada na tę chorobę.
Z badania Cancer Research UK wynika, że picie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Lampka wina kojarzy się raczej z dobrym wpływem na zdrowie i samopoczucie, jednak z badań wynika, że już jeden duży kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".