Liczba wyników: 1320
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która część ziarna stosowana jest do wypieku chleba - twierdzi zespół, badający wykorzystanie pożywienia pełnoziarnistego w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Archeolodzy odkryli najstarszy chleb na świecie w kamiennych paleniskach na stanowisku archeologicznym w północno-wschodniej części Jordanii.
Jej brązowy habit i białą chustkę na głowie znają wszyscy. Tak samo jak wysoką, szczupłą sylwetkę i ostry głos. Przyznaje, że robiła w życiu wiele rzeczy. Była nauczycielką, sprzątaczką w męskim klasztorze, pracowała z niewidomymi, odwiedzała kobiety w więzieniu, czasem zabierała do siebie na przepustki.
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy. Tymczasem przyczyny otyłości są znacznie bardziej skomplikowane niż stereotypowe "objadanie się", a jej leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu.
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Ci, którzy choć raz rozpoczynali walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak wiele jest metod pozbycia się niechcianego tłuszczyku. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób.
Balon żołądkowy to metoda leczenia otyłości, która nie wymaga zabiegu operacyjnego, ani drastycznych terapii lekami. Stosowana jest u osób, u których różne diety lub środki farmakologiczne nie przynoszą efektów. Dzięki redukcji objętości żołądka, zmniejsza się łaknienie i wzbudzone zostaje uczucie sytości.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Od dawana wiadomo, że zbyt duża waga nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania dowiodły, iż istnieje zależność pomiędzy wagą a stanem dziąseł.
Kobiety, które po 70 roku życia cierpią z powodu otyłości mogą stać się znacznie słabsze od kobiet, których waga jest w normie. W skrajnych przypadkach znaczna nadwaga może być przyczyną pewnego rodzaju niepełnosprawności.