Liczba wyników: 568
Trwa sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki? 14% Polaków stosuje w takiej sytuacji probiotyki.
Wszyscy bardzo lubimy słońce. Słoneczne dni powodują, że mamy więcej energii i poprawiają nam nastrój. Często wyjeżdżamy do cieplejszych krajów właśnie w poszukiwaniu pogody. Z medycznego punktu widzenia trzeba jednak przyznać, że słońce poza wpływem na produkcję endorfin poprawiających nasze samopoczucie i udziałem w syntezie aktywnej postaci witaminy D3 oferuje naszemu organizmowi niewiele korzyści, a w nadmiarze może nam bardzo poważnie szkodzić.
Nie warto stronić od światła słonecznego, bo dzięki niemu nasz organizm może syntetyzować witaminę D, ktora jest niezbędna do wielu procesów w ciele. Jednakże nadmiar promieniowania UV daje bardzo szkodliwe skutki - prowadzi do przedwczesnego starzenia się i grodzi poważnymi chorobami. Oto kilka najczęstszych pytań związanych z ochroną przeciwsłoneczną.
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?
Słoneczne promieniowania UV docierające do człowieka jest niewidzialną, niewielką częścią całkowitego promieniowania słonecznego. Skóra i oczy są najbardziej wrażliwe na działanie promieniowania UV. Bezpośrednią reakcją skóry na jego działanie jest powstanie rumienia (opalenizny). Jednak, przy dużych dawkach promieniowania UV i długotrwałej, jednorazowej ekspozycji na Słońce może dojść do ostrych oparzeń słonecznych. W perspektywie długofalowej, promieniowanie UV powoduje uszkodzenia skóry, które mogą prowadzić do jej nowotworów.
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Węglowodany otaczają Cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na Twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
W ostatnich dwóch latach rynek kosmetyków do opalania w Polsce odnotował spadek w odniesieniu do lat ubiegłych. Polacy kupują mniej produktów do opalania i do pielęgnacji skóry po ekspozycji na słońce. Tymczasem rak skóry co roku zbiera swoje żniwo i pozostaje jednym z najniebezpieczniejszych nowotworów złośliwych.
Z niewinnych znamion, potocznie zwanych pieprzykami, może się rozwinąć jeden z najgroźniejszych nowotworów – czerniak. Każdego roku liczba zachorowań rośnie, a badania wykazują, że szczególnie narażone są kobiety. Jak się przed nią ochronić? Uważać na słońce i regularnie badać skórę!
Nadszedł czas upragnionych urlopów. A wyjazdy bywają kosztowne. Dziś sprawdzamy, czy da się tego uniknąć? Czy możliwe jest tanie podróżowanie? No i na czym w podróży można zaoszczędzić? Przedstawiamy praktyczny poradnik dla podróżników, którzy chcą przemierzyć świat, nie wydając przy tym kroci.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji