Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sk�d pochodzi nazwa gobelin

Liczba wyników: 810

  • Kogo kocham, kogo lubię - kryminał z dawką humoru

    Kogo kocham, kogo lubię - kryminał z dawką humoru

    2012-01-19

    „Mam chusteczkę haftowaną, wszystkie cztery rogi, kogo kocham, kogo lubię rzucę mu pod nogi. Tej nie kocham, tej nie lubię, tej nie pocałuję, a chusteczkę haftowaną tobie podaruję" - tak brzmi tekst niewinnej dziecięcej wyliczanki z której pochodzi tytuł książki.

    Tagi: Kogo kocham kogo lubięMarta MizuroRobert Ostaszewskikryminał

  • Kurkuma pomocna w zwalczaniu Alzheimera

    2006-10-29

    Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.

    Tagi: Alzheimerchoroba Alzheimerademencjacurrykurkuma

  • „Ostatnie prosecco hrabiego Ancillotto” w Kinie Pod Baranami [Fot. materiały prasowe]

    "Ostatnie prosecco hrabiego Ancillotto" w Kinie Pod Baranami

    2018-06-24

    W środę, 27 czerwca, krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na pokaz przedpremierowy filmu Ostatnie prosecco hrabiego Ancillotto - komedii kryminalnej rozgrywającej się wśród włoskich wzgórz, skąd pochodzi słynne prosecco, opowiadającą o odurzającej mocy bąbelków i konflikcie między zachłannością a poszanowaniem ziemi.

    Tagi: Kino pod BaranamiDojrzałe Kinowydarzenia KrakówOstatnie prosecco hrabiego Ancillotto

  • Chałwa: przysmak słodki i zdrowy [© Viktor - Fotolia.com]

    Chałwa: przysmak słodki i zdrowy

    2019-03-14

    Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.

    Tagi: chałwasłodyczekulinariakuchnia orientalna

  • Igłą prosto w ból: akupunktura w leczeniu bólu [Fot. Max Tactic - Fotolia.com]

    Igłą prosto w ból: akupunktura w leczeniu bólu

    2017-11-20

    O zbawiennym wpływie akupunktury na ludzkie zdrowie byli przekonani już starożytni - najwcześniejsze dowody na medyczne stosowanie techniki nakłuwania ciała są datowane na pięć tysięcy lat wstecz. Dziś akupunktura jest doskonale przebadaną metodą powszechnie wykorzystywaną nie tylko w Azji, skąd pochodzi, lecz także w nowoczesnych placówkach medycznych na całym świecie.

    Tagi: bólleczenie bóluakupunktura

  • Paradontoza [© ponsulak - Fotolia.com]

    Paradontoza

    2013-07-31

    Paradontoza, inaczej zapalenie przyzębia, jest chorobą tkanek przyzębia, która w swej rozwiniętej fazie skutkuje utratą zębów. Nazwa stosowana jest dla różnych przewlekłych stanów zapalnych tkanek dziąseł. Zapalenie przyzębia stanowi główną przyczyną utraty zębów u osób dorosłych. Szacuje się, że w Polsce na różne postacie zapalenia dziąseł cierpi 9 na 10 osób.

    Tagi: paradontozazapalenie przyzębiakamień nazębny

  • Słone przekąski - wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz [fot. -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay]

    Słone przekąski - wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz

    2024-04-17

    Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.

    Tagi: przekąskisódsóljeść mniej

  • Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne [Fot. nito - Fotolia.com]

    Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne

    2017-06-13

    W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?

    Tagi: marnowanie jedzeniamarnowanie żywnościżywnośćjedzenie

  • Kosmetyki do cery dojrzałej - coraz większy wybór [© Dušan Zidar - Fotolia.com]

    Kosmetyki do cery dojrzałej - coraz większy wybór

    2011-03-20

    Firmy kosmetyczne wreszcie dostrzegły, że zapotrzebowanie na pielęgnacyjne produkty nie kończy się na "czterdziestce". Dlatego w sklepach kosmetycznych pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla kobiet z cerą dojrzałą. Eksperci podkreślają, że nie wystarczy sama nazwa zawierająca magiczne 40, 50 czy 60+. Kupując jakikolwiek kosmetyk nalezy zwrócić uwagę, aby był on dopasowany do wieku zarówno pod względem swojego przeznaczenia jak i składników w nim zawartych.

    Tagi: kosmetyki dla seniorówcera dojrzałapielęgnacja skóryskóra dojrzała

  • Bobik: cenne źródło białka [© aessefotografia - Fotolia.com]

    Bobik: cenne źródło białka

    2016-02-12

    Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.

    Tagi: dietaodżywianiebiałkobobikkulinariakuchnia orientalna

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17