Liczba wyników: 241
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Lato to pora, gdy chcemy korzystać ze słońca, wody i ładnej pogody, bez szkody dla naszego zdrowia. Naszym marzeniem jest, by dobrze wyglądać w kostiumie kąpielowym i letnich sukienkach. Aby nogi wyglądały pięknie, trzeba jednak o nie zadbać. Nie jest to trudne. Wystarczy poświęcić im trochę uwagi, a odwdzięczą się dobrą kondycją i będą się świetnie prezentowały.
Ponad połowa chorych na astmę w Polsce nie wie, że na nią choruje. Wielu chorych nie przyjmuje leków zgodnie z zaleceniami, wielu niewłaściwie posługuje się inhalatorem. Wielu odstawia leki, kiedy tylko następuje lekka poprawa. A są i tacy, którzy nie potrafią rzucić palenia – mówi dr. n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii WIM, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Katar, zatkany nos, bóle głowy i ogólny dyskomfort to dolegliwości typowe dla wielu jesienno-zimowych infekcji. Dobrze znane nam wszystkim, często gdy się pojawią, interpretowane są jako objawy przeziębienia. Zdarza się jednak, że to, co chcielibyśmy uważać za „zwykłe” przeziębienie, jest zapaleniem zatok – przypadłością uciążliwą i mającą tendencje do nawrotów.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Zatoki potrafią dokuczać niezależnie od pory roku – latem nie lubią zimnego nawiewu z klimatyzatorów, a zimą chłodnego powietrza i wiatru. Przy infekcji zatok, prócz kataru czy uczucia zatkanego nosa, pojawia się często ból, tkliwość, obrzęk i ucisk w okolicy oczu, policzków lub czoła. Te nieprzyjemne objawy dotyczą 10–15% ogółu populacji, co w Polsce daje około 4 milionów osób.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję