Liczba wyników: 166
Na temat leczenia kanałowego istnieje wiele błędnych mitów. Nadal dużo osób uważa, że jest to bardzo bolesny zabieg składający się z wielu długich wizyt. Dzisiaj dzięki nowoczesnej technologii znacznie skrócił się czas zabiegu i całe leczenie, zależnie od stopnia skomplikowania, może być wykonane nawet na jednej wizycie.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
W Polsce wszyscy pełnoletni obywatele mają obowiązek posiadania aktualnego dowodu osobistego. Jeśli upływa termin ważności dotychczasowego dokumentu, obywatel musi złożyć wniosek o wydanie nowego.
Pojawienie się na skórze przebarwień i innych zmian pigmentowych, takich jak piegi, ostuda czy plamy posłoneczne, przebarwienia potrądzikowe to często wynik skłonności genetycznej, zaburzeń hormonalnych lub przyjmowania leków i ziół fotouczulających (np. dziurawca). Zdarza się jednak, że przebarwienia pojawiają się również po intensywnym opalaniu. Na szczęście można je skutecznie rozjaśnić. Zima – czyli okres, w którym ekspozycja skóry na słońce jest zminimalizowana – to na to najlepsza pora.
Podejrzenie choroby nowotworowej jest bolesnym ciosem. Niezależnie od tego, czy dotyka ono bezpośrednio nas samych, czy też naszych bliskich, spanikowani próbujemy szukać pomocy i szybkiej odpowiedzi na pytanie – jestem chora/chory? Często w pierwszych chwilach czujemy się zagubieni, nie wiemy co robić, czego się spodziewać, jak będzie przebiegał sam proces diagnozy oraz ewentualnego leczenia.
Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!
Po fali upałów temperatura nagle spada, wieczory są chłodne i długie. Coraz częściej nie chce nam się wstać z łóżka, stajemy się smutni i rozdrażnieni. To początek chandry. W okresie jesienno–zimowym cierpi na nią co 10-ty Europejczyk.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji