Liczba wyników: 35
Wiek ma wpływ na funkcje poznawcze, wraz z upływem lat w większym lub mniejszym stopniu ulegają osłabieniu. Badania uczonych z uniwersytetów na całym świecie dowiodły, że w utrzymaniu dobrej kondycji umysłowej pomagają aktywność zawodowa, fizyczna, podejmowanie nowych wyzwań, gry i szarady oraz odpowiedni poziom określonych substancji w organizmie, m. in. kwasu foliowego, witaminy B12, ale także witaminy D.
Wyczekiwany i upragniony koniec zimy oraz nadejście wiosny, które według kalendarza następuje 21 marca, niesie ze sobą przesilenie wiosenne. Niektórzy wcale nie odczuwają dolegliwości z tym związanych, ale większość z nas dobrze wie, że zanim zaczniemy cieszyć się wiosną to swoje będziemy musieli odcierpieć.
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Czy opalanie się jest głupim i zupełnie nieodpowiedzialnym zachowaniem grożącym zachorowaniem na złośliwego czerniaka czy też przeciwnie – dbaniem o swoje zdrowie? Do czego potrzebna jest nam witamina D?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później