Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania renta po udarze

Liczba wyników: 221

Artykuły promowane

  • Choroby neurologiczne: żywienie może być lekiem [© Barbara Dudzińska - Fotolia.com]

    Choroby neurologiczne: żywienie może być lekiem

    2015-05-13

    Nie lecząc niedożywienia u pacjentów neurologicznych, skazuje się ich na dłuższy pobyt w szpitalu oraz zwiększone ryzyko zakażeń i groźnych powikłań. Dotyczy to zwłaszcza chorych po udarze mózgu, dotkniętych chorobą Parkinsona, stwardnieniem zanikowym bocznym i zespołem otępiennym.

    Tagi: żywieniedietaneurologia

  • Jak ograniczyć skutki udaru? Pomoże jad pająka [Atrax, fot. Tirin, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons]

    Jak ograniczyć skutki udaru? Pomoże jad pająka

    2017-04-03

    Skutki udaru często są bardzo poważne i mogą oznaczać trwałą niepełnosprawność. Kiedy się pojawia, bardzo ważna jest jak najszybsza reakcja i wezwanie profesjonalnej pomocy medycznej: im szybsze działanie, tym większe sznase na ograniczenie efektów udaru. Teraz odkryto, że jad najbardziej śmiercionośnego pająka australijskiego może być pomocny w opracowaniu pierwszego na świecie leczenia uszkodzeń mózgu po udarze.

    Tagi: udarniedokrwienieniepełnosprawność

  • Opiekunowie także chorują, szczególnie, gdy doświadczają silniejszego stresu [fot. Sabine van Erp from Pixabay]

    Opiekunowie także chorują, szczególnie, gdy doświadczają silniejszego stresu

    2020-04-27

    Opiekunowie wykonują odpowiedzialną i szlachetną pracę, która zwykle nie jest wysoko wynagradzana. Choć to niezbędna praca, nie powinna polegać jedynie na trosce o podopiecznego, trzeba też umieć zadbać o siebie, mówią eksperci. Opiekunowie pacjentów po udarze mózgu, sami mogą bardziej narażać własne zdrowie, wynika z badań zaprezentowanych w ubiegłym roku na Światowym Kongresie Kardiologii.

    Tagi: opiekaudarniepełnosprawnośćzdrowie psychicznedepresja

  • Dysfagia: problemy z przełykaniem [Fot. Alexander Raths - Fotolia.com]

    Dysfagia: problemy z przełykaniem

    2017-05-29

    Co drugi chory po udarze mózgu zmaga się z dysfagią, czyli trudnościami z przełykaniem, które mogą prowadzić do zachłystowego zapalenia płuc, stanowiącego zagrożenie dla zdrowia i życia. To też częsta przyczyna niedożywienia i odwodnienia organizmu. Jednym z istotnych elementów procesu opieki nad chorym oraz leczenia jest odpowiednie żywienie, dopasowane zarówno pod kątem odżywczym, jak i uwzględniające odpowiednią konsystencję posiłków.

    Tagi: dysfagia

  • Udary mózgu: coraz poważniejszy problem [© mrspopman - Fotolia.com]

    Udary mózgu: coraz poważniejszy problem

    2015-11-04

    Według World Stroke Organization udar mózgu wystąpi u jednej na sześć osób w ciągu życia. Niewłaściwa dieta, styl życia, bagatelizowanie ryzyka związanego z chorobami takimi jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i migotanie przedsionków, a także postępujące starzenie się populacji oraz zwiększające się koszty opieki nad pacjentami po udarze stanowią istotny problem społeczny i ekonomiczny w Polsce i Europie.

    Tagi: udar mózguudar profilaktykaudar mózgu profilaktyka

  • Ryzyko ponownego udaru jest wyższe, jeśli masz nadmierny poziom trójglicerydów [fot. Belova59 from Pixabay]

    Ryzyko ponownego udaru jest wyższe, jeśli masz nadmierny poziom trójglicerydów

    2022-03-25

    Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.

    Tagi: udarchoroby sercatrójglicerydystatynykwasy omega-3

  • Udar mózgu: właściwa dieta pomaga w powrocie do zdrowia [Fot. patcharaporn1984 - Fotolia.com]

    Udar mózgu: właściwa dieta pomaga w powrocie do zdrowia

    2017-06-07

    Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.

    Tagi: mózgudar mózgudietażywienieodżywianie

  • Udar mózgu. Żywienie ważne w rehabilitacji [Fot. Siergiej Łabutin - Fotolia.com]

    Udar mózgu. Żywienie ważne w rehabilitacji

    2017-04-20

    Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.

    Tagi: udar mózguudar rehabilitacjaudar mózgu rehabilitacjażywienie

  • Cykl wystaw edukacyjnych na temat udaru mózgu [fot. Manifest udarowy]

    Cykl wystaw edukacyjnych na temat udaru mózgu

    2014-09-12

    Z inicjatywy Fundacji Udaru Mózgu jesienią 2014 r. na ulicach pięciu miast – Gdańska, Warszawy, Katowic, Wrocławia i Poznania – będzie można oglądać wystawę edukacyjną na temat udaru mózgu przygotowaną pod hasłem „Manifest udarowy”. Na ekspozycję złożą się portrety i historie osób, które doświadczyły tej choroby. Dzięki wystawie będzie można zapoznać się także z podstawowymi informacjami o udarze – jego przyczynach i profilaktyce, leczeniu oraz rehabilitacji.

    Tagi: udar mózgumózgudarwystawa

  • Możesz bezpiecznie jeść jajka, nie zwiększą poziomu złego cholesterolu [fot. Couleur from Pixabay]

    Możesz bezpiecznie jeść jajka, nie zwiększą poziomu złego cholesterolu

    2024-04-29

    Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.

    Tagi: jajkajodselenwitamina Dcholesterolchoroby serca

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14