Liczba wyników: 2001
O chorobach reumatycznych, ich diagnozowaniu i leczeniu rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Witoldem Tłustochowiczem, Krajowym Konsultantem w dziedzinie reumatologii.
6 marca rusza kampania społeczno - edukacyjna „Odchudzamy Polaków" zainicjowana przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością pod patronatem prof. dr hab. n. med. Barbary Zahorskiej - Markiewicz. Szacuje się, że na nadwagę lub otyłość cierpi już ponad połowa Polaków.
Podczas uroczystej gali, która odbyła się 14 stycznia w warszawskim Hotelu Le Royal Meridien Bristol, ogłoszono wyniki rankingu stu najbardziej wpływowych osób w ochronie zdrowia. Na czele listy już po raz trzeci znalazł się prof. Zbigniew Religa.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim z Zakładu Alergologii i Immunologii Klinicznej Centralnego Szpitala Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Irlandia, Norwegia, Szwecja, Malta, Szkocja i Włochy z wielkim sukcesem wprowadziły zakaz palenia w miejscach publicznych. Niebawem dołączą do tego grona Wielka Brytania i Belgia. Czas zadbać o wprowadzenie tego zakazu w Polsce – apeluje prof. Jan Zieliński – koordynator Programu "Głęboki Oddech".
- Tak zwana „słaba płeć" jest bardziej odporna na ból i zmęczenie, rzadziej choruje. To w dużej mierze zasługa żeńskiego hormonu - estrogenu - mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert programu „Fitoterapia - uznana gałąź współczesnej medycyny".
Rozmowa na temat choroby afektywnej dwubiegunowej z prof. dr hab. n. med. Andrzejem Czernikiewiczem, kierownikiem Katedry i Kliniki Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Prof. Leonid Hurwicz, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego w 1938 roku został jednym z trzech laureatów Nagrody Nobla z ekonomii, przyznawanej od 1969 roku przez Bank Centralny Szwecji. Oprócz urodzonego i wychowanego w Polsce amerykańskiego ekonomisty, zaszczytne wyróżnienie otrzymali także Eric S. Maskin oraz Roger B. Myerson.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Rafałem Pawliczakiem z Katedry Alergologii, Immunologii i Dermatologii na Wydziale Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność