Liczba wyników: 4268
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Rozwój wielu chorób jest związany z przewlekłym stanem zapalnym, więc jego minimalizowanie to dobry sposób na zadbanie o swoje zdrowie. Odpowiednia dieta daje większe szanse na uniknięcie rozmaitych dolegliwości.
Czy wielkanocne menu jest zdrowe dla naszych zębów? Co w świętowaniu nie sprzyja uśmiechowi? Co można zrobić, by kilka dni spędzonych przy suto zastawionym stole nie zaszkodziło uzębieniu? O tym w świątecznym poradniku stomatologa.
Będąc jednym z najmniejszych narządów ludzkiego ciała, paradoksalnie wywiera na nie ogromny wpływ. Tarczyca - tak ważna, a tak często pomijana. Zdecydowanie nie doceniamy tego gruczołu, nie zdając sobie sprawy, iż jego prawidłowe funkcjonowanie warunkuje odpowiednią pracę całego organizmu.
Nowotwory wątroby mogą mieć charakter niezłośliwy lub złośliwy. W tym drugim przypadku dzielą się na pierwotne i wtórne. W Europie bardziej prawdopodobne jest, że samodzielne uszkodzenie wątroby będzie raczej rakiem przerzutowym niż pierwotnym. Główne czynniki wywołujące raka wątroby to wirusowe zapalenie typu B lub C, albo nadużywanie alkoholu - wszystkie prowadzące do marskości.
Zaćma to dolegliwość, z którą zmaga się około 800 tys. Polaków. Nieleczona nie tylko powoduje dyskomfort objawiający się spadkiem widzenia, ale może nawet prowadzić do utraty wzroku. Na szczęście to schorzenie da się skutecznie leczyć operacyjnie.
Gruźlica pozostaje wciąż poważnym zagrożeniem zdrowotnym, o czym warto pamiętać tuż przed Światowym Dniem Walki z Gruźlicą. Każdego roku na świecie rejestruje się 8-9 milionów nowych zachorowań i 2 miliony zgonów z powodu tej zakaźnej choroby. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że przy zachowaniu obecnego trendu, do 2015 r. niemal miliard ludzi zakazi się prątkiem gruźlicy, około 200 milionów zachoruje, a 35 milionów umrze z jej powodu.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie