Liczba wyników: 42
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.
Rak trzustki to jeden z najbardziej agresywnych i tajemniczych typów nowotworu, z którym walkę przegrali m.in. Steve Jobs i Patrick Swayze. Do czarnej listy ryzyka obok m.in. palenia papierosów oraz mutacji genetycznych dołącza słaba higiena jamy ustnej – alarmują amerykańscy naukowcy.
Im bardziej się starzejemy, tym częściej narzekamy na zdrowie. Prawdą jest, że w szóstej i kolejnej dekadzie życia ryzyko rozwoju rozmaitych chorób wzrasta, niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zdani na kiepskie samopoczucie.
Do niedawna uważano, że o cechach człowieka decyduje wyłącznie DNA. Ostatnie doniesienia ze świata nauki dostarczają coraz nowszych dowodów na to, że istnieje „dziedziczenie ponad genami”, a czynniki zewnętrzne, jak np. sposób odżywiania, mogą wpływać na to, kim jesteśmy i być przekazywane kolejnemu pokoleniu.
Na pudełku grafika przedstawiająca kury na wolnym wybiegu a w środku jaja pochodzące z chowu klatkowego – to przykład niewłaściwego oznakowania produktu. Przed świętami UOKiK radzi na co zwrócić uwagę kupując jaja.
W badaniach nad nowotworami poczyniono olbrzymi krok naprzód i naukowcy są w stanie zidentyfikować obecnie ponad 80 markerów genetycznych, które podnoszą ryzyko raka piersi, jajnika czy prostaty.
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Nasza wrażliwość na ból zależy w znacznym stopniu od komponentów genetycznych organizmu, niemniej informacja na temat faktycznych "genów bólu" i ich funkcji nie jest łatwo dostępna. Z problemem zmierzył się zespół naukowców badający powiązanie między bólem a zmiennością genów. Naukowcy odkryli, że niewielkie zmiany w pewnym genie przekładają się na różnice we wrażliwości ludzi na ostry i przewlekły ból. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Cell, zostały częściowo dofinansowane z grantu Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN) dla doświadczonych naukowców.
Zidentyfikowano kilka wariantów genetycznych znacznie zwiększających podatność na astmę, które według naukowców pomogą opracować lepsze metody leczenia choroby.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję