Liczba wyników: 390
Rekordowa długość stołu biesiadnego, słynne na cały świat jogurty czy olejek różany do Chanel No.5 – to Bułgaria z mniej znanej strony. Czego jeszcze nie wiemy o tym kraju?
Drzewa mają dobroczynny wpływ na nas. Im więcej ich jest w naszym otoczeniu, tym lepiej się mamy - jesteśmy i zdrowsi, i szczęśliwsi.
W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
„Słodka magnolia" nie tylko określa pachnące kwiaty popularnego wiecznie zielonego drzewa. Może dotyczyć też wpływu kory magnolii na oddech.
Smak czarnej herbaty zna każdy z nas. Napar może stanowić dodatek do posiłków, działać rozgrzewająco podczas chłodnych dni, a także być napojem, który doskonale gasi pragnienie. Czasem mamy jednak ochotę, aby ją urozmaicić. W tym celu chętnie dodajemy do herbacianego suszu rozmaite dodatki – przyprawy, kwiaty, a przede wszystkim owoce.
Poza ozdobami, w choince może znajdować się coś jeszcze - 25 tysięcy owadów, roztoczy i pająków może spać w środku drzewa.
Członkowie drzewa genealogicznego odwróceni tyłem do jego twórców – to pomysł na kampanię brazylijskiej organizacji Bezerra de Menezes. Stowarzyszenie chce zwrócić uwagę społeczeństwa na ważny problem – alienację osób starszych, brak zainteresowania nestorami rodów ze strony członków rodzin.
Kto z nas nie marzy o egzotycznych wakacjach, zwłaszcza w środku szarej, polskiej zimy? Wielu z nas rekompensując sobie to nierealne marzenie, sięga po dostępne w każdym markecie i warzywniaku soczyste pomarańcze, słodkie mandarynki i dojrzałe banany. Mało kto zastanawia się jednak, jak to możliwe, że te tropikalne owoce, pokonały w transporcie tysiące kilometrów, a wyglądają tak, jakby dopiero co zerwane zostały z drzewa.
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Marzec należy do najbardziej pracowitych miesięcy w kalendarzu ogrodnika, również amatora. Procesy przyrodnicze są nieubłagane, a z tego wynika, że nie ma wiele czasu a prac jest całkiem sporo. Jak skutecznie zadbać o glebę i trawniki, drzewa, krzewy oraz kwiaty?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem