Liczba wyników: 3376
Kiedy robi się to, co się lubi, motywacja do pozostania w pracy jak najdłużej jest silna. Oto przykład: w Evansville w stanie Indiana 89 -letnia kobieta nie zamierza rezygnować z dotychczasowego zajęcia, od niemal czterdziestu lat pracuje w restauracji McDonald's i chwali sobie swoją aktywność zawodową.
Działająca w strukturach Banku Światowego Grupa Rozwoju Ludzkości i Opieki Społecznej z siedzibą w Waszyngtonie pracuje obecnie nad sposobem łagodzenia skutków biedy dotykającej osoby w podeszłym oraz dystrybucji dochodu w ramach dotychczasowych systemów emerytalnych.
Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Izby Zarządzania Funduszami i Aktywami przez ARC Rynek i Opinia, około 40% Polaków deklaruje, że źródłami ich dochodów będą emerytura oraz oszczędności, a 27% chce pracować tak długo jak to możliwe. Co ciekawe Polacy zabezpieczają swoją przyszłość na emeryturze najczęściej przez opłacanie składek ZUS/KRUS oraz odkładanie środków w banku. Składanie pieniędzy na koncie, jest zdaniem respondentów najlepszą formą zabezpieczenia przyszłości.
Zespół europejskich naukowców pracuje nad nowymi terapiami przeciwgruźliczymi, doskonaląc technologię obrazowania diagnostycznego. Wyniki pomogą wielu pacjentom cierpiącym na tę chorobę zakaźną przenoszoną drogą kropelkową - obecnie niemal 9 mln osób na świecie choruje na gruźlicę.
Zaledwie trzech dni pracy potrzebują dyrektorzy branży ubezpieczeniowej, IT czy przemysłu by wyjechać na budżetowe wakacje. Najdłużej trzeba pracować na egzotyczną wyprawę połączoną z bogatym lub nietypowym programem - kadra dyrektorska pracuje na nie „aż" dwa tygodnie a szeregowi pracownicy nawet trzy miesiące.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Na blogu Inside Google Books pojawiła się informacja, że Google opracowało algorytm umożliwiający obliczenie, ile książek zostało dotychczas napisanych. Nasz dorobek to niemal 130 milionów tytułów.
Na świecie marnuje się 30% produkowanej żywności. W ten sposób każdego dnia do śmieci trafia nie tylko jedzenie, ale także pieniądze, woda i energia. Obecnie polski parlament pracuje nad ustawą ograniczającą to zjawisko na poziomie dużych sklepów. Jednak zmiana potrzebna jest przede wszystkim w naszych domach.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi