Liczba wyników: 2192
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Ponad 100 filmów pełno- i krótkometrażowych polskiej i zagranicznej produkcji zostanie pokazanych podczas rozpoczynającej się 23. lipca br. 11. edycji Sopot Film Festival. W tym roku impreza jest częścią artystycznego projektu Otwarty Kurort Kultury - realizowanego w ramach oficjalnych obchodów Polskiej Prezydencji w Radzie UE. Na widzów czekają najnowsze pełnometrażowe produkcje światowego formatu i filmy, których nie można było dotąd zobaczyć w polskich kinach, ponadto koncerty do kina niemego, pokazy plenerowe, wystawy i spotkania z twórcami.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
„Pierwsza dama polskiego kina”, „polska Sophia Loren”, „Catherine Deneuve Wschodu” – oto niektóre określenia przydane Beacie Tyszkiewicz przez krytyków. 70-letnia obecnie aktorka ma na swoim koncie ponad 100 filmów i trwałe miejsce w historii polskiej kinematografii. Jej popularność nie spada, o czym świadczą kolejne role aktorki w najnowszych filmach i serialach oraz obecność artystki w jury znanego programu „Taniec z gwiazdami”.
Nowotwory złośliwe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce, powodując ponad 26 proc. zgonów u mężczyzn i 23 proc. zgonów u kobiet. Na początku XXI wieku, na każde 100 tys. osób, w polskiej populacji diagnozowanych jest ponad 330 przypadków nowotworu każdego roku, 240 osób z tego powodu umiera. Głównym zabójcą jest rak płuca. Centrum Onkologii w Warszawie przygotowało raport oceniający umieralność na nowotwory złośliwe w Polsce w 2006 roku.
Zakupy gwiazd elektryzują opinię społeczną. Najdroższe samochody, niebotycznie kosztowna biżuteria i horrendalnie drogie kreacje od najsłynniejszych projektantów rozbudzają wyobraźnię. Wiadomo na przykład, że Victoria Beckham wydaje około 100 000 funtów rocznie na swoją garderobę. Wielu ludzi więc chciałoby choć na chwilę wcielić się w rolę celebrytów i nabyć coś wyjątkowego. Oczywiście nie ma niczego złego w tym, że od czasu do czasu rozpieszczamy się wydając więcej niż mieliśmy zamiar, ale miłość do zakupów może być chorobliwa.
Za niecałe dwa tygodnie, w piątek, 12 lutego Narodowy Bank Polski zacznie wprowadzać do obiegu banknoty 200 zł ze zmodernizowanymi zabezpieczeniami. Banknoty o niższych nominałach ze zmienionymi zabezpieczeniami pojawiają się w naszych portfelach od kwietnia 2014 r. Stanowią one już ponad 30 proc. wszystkich banknotów o nominałach 50 i 100 złotych i prawie 60 proc. niższych nominałów. NBP kończy już modernizację banknotów obiegowych, a jednocześnie kontynuuje prace nad banknotem o nominale 500 zł, który trafi do obiegu najwcześniej w 2017 r.
Stwardnienie rozsiane (określane również skrótowo SM od swej łacińskiej nazwy sclerosis multiplex, lub MS z angielskiego multiple sclerosis) to ciężka, przewlekła choroba ośrodkowego układu nerwowego. W przebiegu tej choroby dochodzi do wielomiejscowego uszkodzenia tkanki nerwowej. Uszkodzenia polegają na zaniku mieliny (czyli budulca osłony włókien nerwowych) czyli demielinizacji włókien nerwowych. Na stwardnienie rozsiane najczęściej chorują osoby młode, pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Częstość występowania SM w populacji to od ok. 5 do ok. 120 przypadków na 100 tysięcy osób.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.