Liczba wyników: 724
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć?
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
Wieńce z polnych kwiatów, latawce na niebie, pochody z cyprysami czy skoki przez ogień. 1 maja w Grecji to nie tylko Dzień Pracy, ale także Święto Kwiatów i celebracja wiosny. Jak Grecy spędzają majówkę?
Dwie trzecie Polaków uznaje ochronę własności prywatnej za jedno z najważniejszych praw obywatelskich, a tylko jedna czwarta uważa, że istnieje wiele praw znacznie ważniejszych. Nie oznacza to jednak, że w żadnej sytuacji nie może być ono ograniczone – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Badani w większości akceptują ograniczenia swobody rozporządzania prywatnymi nieruchomościami – przede wszystkim ze względu na konieczność ochrony przyrody, a w mniejszym stopniu także z uwagi na potrzeby infrastrukturalne.
Wiosna to wspaniały czas na wypoczynek i regenerację sił, ale także pora roku, podczas której szczególnie dbamy o ciało. Przyglądamy się naszej skórze i poszukujemy najlepszych sposobów na jej pielęgnację. Pomagają nam w tym na pewno odpowiednio dobrane kremy, toniki oraz odżywki do włosów, które poprawiają dotkniętą zimą urodę. Aby właściwie zadbać o ciało i samopoczucie warto oprócz wysokiej jakości kosmetyków skorzystać także z pachnących zabiegów aromaterapeutycznych. Zabiegi z użyciem olejków eterycznych nie tylko wspaniale zatroszczą się o skórę, ale też doskonale wpłyną na nasz nastrój.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem