Liczba wyników: 582
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.
Potrzebujesz dobrych pomysłów tu i teraz? Wypróbuj tych kilka prostych sposobów na zwiększenie kreatywności, a na pewno wymyślisz coś interesującego.
Ból w czasie picia zimnych napojów, zgrzytanie zębami czy zgrubienie na dziąśle to raczej drobne problemy dentystyczne. Choć wydają błahymi dolegliwościami, to jednak z czasem mogą powodować dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu. Uśmierzanie bólu zęba tabletkami to tylko doraźne rozwiązanie. Co zrobić, by zęby nie spędzały nam snu z powiek?
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Podczas wakacyjnych wyjazdów znacznie ograniczamy liczbę wykonywanych zabiegów kosmetycznych. Ze względu na wagę bagażu najczęściej zabieramy ze sobą tylko niezbędne preparaty. Nie chcemy również tracić czasu, który potrzebny jest np. na wykonanie kąpieli i dokładnego peelingu stóp.
Dobra, sprawdzona marka i jakość wykorzystanych do produkcji materiałów – to niewątpliwie elementy wpływające na to, jak długo posłuży nam pralka. Warto jednak pamiętać, że bardzo duże znaczenie ma także to, jak się z nią obchodzimy. Aby wydłużyć żywotność sprzętu wystarczy przestrzegać kilku prostych wskazówek.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Choć może się to wydawać dziwne, odczuwanie głodu to tylko jeden z powodów, dla których sięgamy po jedzenie. Tymczasem ich lista jest dłuższa, a gdy się nasilają czy powtarzają, mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania czy problemów z wagą. Dowiedz się, dlaczego np. jesz więcej lub częściej niż potrzebujesz.
Potliwość stóp to nie tylko problem estetyczny, ale i zdrowotny, który zdarza się, że zawstydza nas w najmniej oczekiwanym momencie. Jego przyczyną może być chodzenie w nieprzewiewnym obuwiu lub skarpetkach ze sztucznych materiałów. Jeśli jednak właściwe obuwie nie poprawia sytuacji, to przed wizytą u lekarza medycyny estetycznej, warto zastosować odpowiednią pielęgnację.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję