Liczba wyników: 283
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Corocznie na całym świecie diagnozuje się ponad milion nowych przypadków tego rodzaju raka, a około 400 tysięcy pacjentek zmagających się z tą chorobą umiera. W Polsce co roku odnotowuje się niemal 10 tysięcy nowych przypadków raka piersi. Kobiety powinny więc regularnie się badać, konsultować z lekarzem i minimalizować czynniki ryzyka.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Cebula to jeden najpowszechniejszych naturalnych środków na rozmaite dolegliwości wykorzystywany od dawnych czasów. Ma zastosowanie m. in. jako „lek" na ból gardła lub łagodne oparzenia słoneczne. Cebula wraz z czosnkiem jest uważana za prawdziwy skarb medycyny naturalnej, a jej działanie, dzięki zawartości alicyny, jest zbliżone do efektywności antybiotyku. To jednak nie wszystko, warzywo jest także pomocne w wielu innych przypadkach.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Opieka paliatywna poprawia jakość życia seniorów wymagających opieki długoterminowej, wynika z nowego badania.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć podpowiada dietetyk.
Zimą przede wszystkim myślimy o tym, aby w naszym mieszkaniach panowało ciepło. Nierzadko zdarza się, że przesadzamy z nadmiernie wysoką temperaturą, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Przebywanie w przegrzanych i suchych wnętrzach prowadzi do wysychania błon śluzowych, przez co wzrasta ryzyko infekcji, zaplenia zatok i oskrzeli. Aby zapewnić optymalny mikroklimat w domu, warto przestrzegać kilku prostych zasad.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję