Liczba wyników: 760
Właściwości lecznicze tej przyprawy odkryto już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo, co jednak pewne, to fakt, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia.
Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Ocet przydaje się nie tylko podczas przygotowywania posiłków. Może także pomóc w porządkach, zlikwiduje nieprzyjemny zapach wydobywający się ze sprzętów czy pomieszczeń, a nawet usunie plamy. Dzięki zawartości dużej ilości kwasu, zabija wszelkiego rodzaju zarazki i bakterie. Jest także w stanie unieszkodliwić pleśń i grzyby. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać ocet, by nasz dom lśnił czystością?
Pomyśl o sobie jak o kawałku pysznego tortu. Apetyczne dodatki, znakomita polewa, smakowity krem i delikatne ciasto. To przepis na udany wypiek. A Ty jaki masz przepis na karnawałowy sukces? Idealna sylwetka? Tylko jak ją utrzymać przy świątecznym stole?
Jest niezbędny do wielu różnych dań, często stanowi składnik sosów czy marynaty i nadaje potrawie wyrazistość. Ocet może mieć jednak wiele innych zastosowań.
W zdigitalizowanym świecie telefon komrókowy jest używany przez nas wielokrotnie w ciągu dnia, bo w istocie trudno się bez niego obejść. Korzystanie z niego nie jest domeną młodych, z „nosem w ekranie" chadzają dziś ludzie w każdym wieku i nie kontrolują poświęcanego na to czasu. Okazuje się zaś, że długie użytkowanie telefonu czy smartfonu może się wiązać z pewnymi problemami. Zobacz, jak może ci zaszkodzić „komórka".
Chcesz znać przepis na utratę wagi bez stosowania głodówki? To proste, dodaj wodę do swoich posiłków.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Codzienne rytuały pielęgnacyjne nie zapewniają satysfakcjonującej ochrony przed nieprzyjemnymi zapachami? Czy robisz coś nie tak? Co powinnaś zmienić? Antyperspirant i odpowiednia dieta to klucz do sukcesu i przepis na wygraną walkę z potem.
W świetle obowiązujących przepisów małżonek osoby chorej nie może otrzymywać świadczenia pielęgnacyjnego, mimo że Trybunał Konstytucyjny wydał w tej sprawie korzystny wyrok - pisze Gazeta Prawna.