Liczba wyników: 971
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Witamina A, czyli retinol, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, więc jej objawów nie da się przeoczyć, niemniej nie wszystkie w oczywisty sposób wskazują na niedobory tej właśnie susbstancji. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o niedostatecznej dawce witaminy A.
Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku”, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.
Nowo opracowane oprogramowania mogą skutecznie rozpoznawać np. guzy, czy choroby siatkówki.
Dieta śródziemnomorska od jakiegoś czasu święci triumfy, dowiedziono bowiem, że pomaga uchronić się przed chorobami serca, demencją, osłabieniem kości, rozwojem określonych nowotworów, symptomami depresji. Do tej listy można dodać również zapobieganie osłabieniu i utracie wzroku.
Profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia mają ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka. Szczególnie, kiedy pod uwagę weźmiemy delikatny i niezmiernie istotny w naszym życiu narząd wzroku. Wzrok jest zmysłem, który prowadzi nas przez życie. Regularne wizyty u specjalisty, odpowiednia dieta i duża świadomość - sprzyjają zapobieganiu różnego rodzaju schorzeń oczu. 11 października 2018 roku obchodzimy Światowy Dzień Wzroku (World Sight Day). Jest to doskonała okazja, by pomyśleć o wizycie kontrolnej u okulisty.
Dla osoby zdrowej perspektywa przeżycia jeszcze 2 miesięcy czy 2 lat to nie jest dużo. Tymczasem z perspektywy osób chorych na nowotwory ten czas jest nie do przecenienia. Mają nadzieję, że dzięki rozwojowi medycyny ich życie zostanie przedłużone i doczekają momentu, w którym będzie możliwe nawet całkowite wyleczenie nowotworu. Ta nadzieja daje im siłę do walki – mówi dr Mariola Kosowicz, kierownik Poradni Psychoonkologii Centrum Onkologii i opowiada, jak innowacyjne terapie wpływają na proces leczenia i stan psychiczny pacjentów.
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Paluch koślawy popularnie nazywany halluksem, jest chorobą zwyrodnieniową stopy powstałą w wyniku jej deformacji. Problem częściej dotyka kobiet – mężczyźni stanowią zaledwie około 5% pacjentów. Dlaczego tak się dzieje? Za halluksy odpowiedzialna jest przede wszystkim genetyka i skłonność do deformacji przodostopia, którą panie dziedziczą po matkach i babkach.
Niemal 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu – wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem