Liczba wyników: 1214
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Spędzanie czasu poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego na potrzeby raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014”. Jako ulubioną respondenci wskazywali polską kuchnię, ale najszybciej rozwijają się sieci barów szybkiej obsługi oraz pizzerie wpływając na zmianę przyzwyczajeń konsumentów.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
W sercu Alaski rozbija się samolot. Na miejscu ginie 117 pasażerów, a tylko ośmiu udaje się przeżyć. Na skutym lodem odludziu, bez kontaktu ze światem, bez ciepłej odzieży i jedzenia każdy z nich musi się zmierzyć z siłami natury i samym sobą. Uznani za zaginionych, ścigani przez stado wygłodniałych wilków, nie mieliby żadnych szans na przetrwanie, gdyby nie jeden z nich. Jeszcze wczoraj chciał umrzeć, dziś będzie walczył, by przeżyć za wszelką cenę. Wszystko dla pewnej kobiety...
Jak wynika z badania #finanseprzyszłosci, przeprowadzonego przez IBRiS na zlecenie Banku Millennium, ponad 90 proc. Polaków uważa, że za 10 lat bankowe aplikacje mobilne staną się centrum usług nie tylko bankowych. Posłużą one m.in. do zakupu biletów, funduszy inwestycyjnych i ubezpieczeń, ale także do płacenia za parking, sprzęt AGD, ubrania czy zamawiania jedzenia. Według przewidywań ekspertów rynku bankowego, aplikacje przyszłości będzie wyróżniała właśnie wielofunkcyjność.
Według Polaków szczupła i wysportowana sylwetka jest jednym z głównych atrybutów ładnego wyglądu. I chociaż 47% polskiego społeczeństwa ma nadwagę, aż 82% deklaruje zadowolenie ze swojego wyglądu, w tym 73% osób z nadwagą. Najpopularniejszą wśród Polaków metodą odchudzania jest ograniczenie ilości spożywanego jedzenia. Stosuje ją 73% społeczeństwa. W dalszej kolejności plasują się ćwiczenia fizyczne (53%). Po specjalistyczne środki wspomagające odchudzanie sięga jedynie 20% polskiego społeczeństwa.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Z najnowszego badania, w jaki sposób płacą polscy turyści wynika z niego, że częściej niż z gotówki korzystają oni z kart, które stanowią najpopularniejszy sposób regulowania płatności związanych z urlopem. Podróżujący z Polski kartą opłacają już 45% wszystkich wydatków przed wyjazdem i 48% tych w czasie podróży. Wydatki te najczęściej dotyczą biletów lotniczych i zakwaterowania, związanych z wyjazdem zakupów i jedzenia w lokalnej gastronomii.
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność