Liczba wyników: 3301
Połowa pracowników pracuje dłużej niż 8 godzin dziennie, a 1/3 często zabiera pracę do domu. Czy ma to wpływ na ich efektywność?
Polskie Towarzystwo Alergologiczne szacuje, iż z powodu alergii cierpi dziś połowa Polaków. Choroby alergiczne dotykają mieszkańców całego współczesnego świata, bez względu na poziom rozwoju danego kraju. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 % populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i skala zjawiska może rosnąć. Narasta także problem astmy, na którą, wg WHO – Światowej Organizacji Zdrowia choruje na świecie ponad 235 mln osób, w tym ponad 4 miliony Polaków. Postęp medycyny pozwala na coraz skuteczniejszą walkę z alergią i astmą.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Egipcjanka, która ważyła aż ponad 500 kilogramów, została uznana za najcięższą kobietę na świecie. Po ostatniej kuracji odchudzającej starciła ponad 300 kilogramów...
„Jestem alergikiem” – według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego tak może dziś o sobie powiedzieć połowa Polaków. Wszystkie badania dowodzą także, że liczba osób dotkniętych tą niejednorodną chorobą stale rośnie. Co więcej, kiedyś uważano, że alergia to zmartwienie głównie krajów rozwiniętych, jednak choroby alergiczne dotykają także mieszkańców krajów rozwijających się. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i problem będzie narastał.
Odpowiednio dobrana i regularnie wymieniana szczoteczka to nie kaprys, ale absolutna podstawa, jeśli szczotkowanie ma przynosić rezultaty, a dziąsła mają być w dobrej kondycji. Dzięki temu krótkiemu instruktażowi, zmniejszysz ryzyko infekcji.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Wiele mówi się o zagrożeniach ze strony promieniowania słonecznego, stąd ludzie stają się ostrożniejsi i stosują kremy z filtrem, ale nawet z tym można przesadzić - zbytnia ochrona prowadzi do zmniejszonej syntezy witaminy D i do jej niedoborów.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.
Ruch samochodowy, szczególnie w dużych miastach, gdzie natężenie ruchu jest ogromne, ma kolosalny wpływ na jakość powietrza – zauważa Najwyższa Izba Kontroli. NIK zwraca uwagę na brak przepisów i metod badawczych umożliwiających eliminację z ruchu drogowego pojazdów emitujących najbardziej szkodliwe dla zdrowia substancje. W dodatku policja i inspekcja transportu drogowego w niedostatecznym stopniu są wyposażone w sprzęt pomiarowy do kontroli spalin. A nawet jeśli go posiadają, to w niewielkim stopniu go wykorzystują.
„Trauma klimatyczna” – gwałtowne zjawiska pogodowe niszczą zdrowie poznawcze