Liczba wyników: 269
12 maja obchodzimy Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Czerniak jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność w Polsce z powodu tego nowotworu jest o 20 procent wyższa niż w Europie, a przecież wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny.
Sprzeciw rodziny oraz oburzenie organizacji wspierających chorych na Alzheimera spowodował, że Will Ferrell postanowił zrezygnować z roli prezydenta Ronalda Reagana, którą przyjął zaledwie kilka dni temu.
Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Wraz z Nowym rokiem rozpoczął się karnawał. Parady, muzyka, bale i tańce, przywdziewanie kolorowych masek pomysłów na świętowanie jest bez liku. Aby wziąć udział w szalonej zabawie, nie trzeba wcale lecieć do Rio de Janeiro. Oto 4 miasta w Europie warto wybrać się podczas karnawału.
Nie żałuj sobie herbaty, pomoże ci zachować zdrowe zęby. Okazuje się, że ten popularny napój wzbogaca zęby we fluor.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
29 października obchodzony jest Światowy Dzień Udaru Mózgu, ustanowiony przez World Stroke Organization (WSO). Ma on uświadamiać, jak groźnym zjawiskiem jest udar mózgu i jego konsekwencje, ale przede wszystkim, jak do niego nie dopuścić. W tym roku Fundacja Udaru Mózgu nagłaśnia kampanię "Stop migotaniu" przypominając, że to migotanie przedsionków jest jedną z najgroźniejszych przyczyn udaru mózgu, z którą na szczęście można skutecznie walczyć.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem