Liczba wyników: 3348
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Jak wykazały badania naukowców z Warwick University chorzy na cukrzycę, znacznie częściej niż osoby zdrowe cierpią na dolegliwości związane niedoborem witaminy B1.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Witamina A jest istotna dla funkcjonowania układu krążenia, poprawia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Jedną z witamin, które powinny znajdować się w codziennie spożywanym pokarmie jest witamina F.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem