Liczba wyników: 226
Przyszła pora na czwartą i ostatnią część wakacyjnego poradnika. Na koniec zostawiliśmy wakacje bez przekraczania granicy, konieczności wymiany walut i uczenia się podstawowych zwrotów w obcym języku. Jednym słowem - wypoczynek w Polsce.
Ruszyła kolejna edycja otwartego konkursu ofert w ramach programu wieloletniego „Senior-Wigor” na lata 2015-2020. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społeczej przeznaczyło w tym roku na jego realizację 40 mln zł.
Jak mówi przysłowie, małe jest piękne. Choć w większości przypadków rzeczywiście tak jest, to jednocześnie słowa te nie zawsze są tak do końca prawdą. Bardzo wiele kobiet chciałoby na przykład, aby natura obdarzyła je większymi czy bardziej kształtnymi piersiami. To dlatego operacje powiększające biust pozostają jednymi z najpopularniejszych, jeśli chodzi o chirurgię plastyczną.
I znowu przyszedł maj. A tuż za nim, w kolejce czeka już czerwiec. Dwa najbardziej wiosenne miesiące w całym roku, po których rozpocznie się prawdziwie wakacyjne szaleństwo. Zanim więc wygłodniałe słońca i wakacyjnej beztroski tłumy opanują lotniska i place odjazdów autokarów, pomyślmy wspólnie o tym, czy i co możemy zrobić dla siebie, a przy nadarzającej się okazji dla naszych dzieci i wnuków. A powodów ku temu jest akurat teraz sporo.
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować jak największą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych posiłkach? Jakie błędy najczęściej popełniamy w kuchni? Czy istnieją proste sposoby, które pomogą nam w przyrządzaniu zbilansowanego jedzenia?
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Zastanawialiście się kiedyś, które pomieszczenie w Waszym wnętrzu jest dla Was najważniejsze? Powszechnie mówi się, że sercem każdego domu jest kuchnia. Czy Polacy także tak uważają? A jeśli tak to ile osób się do tego przyznaje?
Tłusty Czwartek to bez wątpienia najsłodszy dzień karnawału. I choć tradycja jedzenia pączków tego dnia sięga już setek lat, być może warto spróbować przygotować w domu nową odsłonę tego karnawałowego przysmaku? Bo kto powiedział, że pączek zawsze musi wyglądać i smakować tak samo?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem