Liczba wyników: 430
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Odpowiedzi na pytanie o hemofilię, postawione podczas sondy ulicznej mogą zaskakiwać. Hemofilia to choroba krwi, w której nie goją się rany, popularnie zwana białaczką… Takie stwierdzenia pokazują, że Polacy nie mają dużej wiedzy na jej temat, chociaż jest to jedna z najczęstszych skaz krwotocznych i najwcześniej rozpoznawanych chorób genetycznych.
Lipowy, gryczany, manuka – czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa w II kwartale 2018 r. zbadała 269 partii miodu, miała zastrzeżenia do 48 z nich. Wątpliwości wzbudziło przede wszystkim oznakowanie, mniej dotyczyło składu.
Nieprawidłowe oznakowanie produktów to najczęstsze zastrzeżenia w stosunku do tradycyjnych żarówek i opraw oświetleniowych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 300 rodzajów wyrobów i zakwestionowała 35,3 proc. z nich. Część zastrzeżeń dotyczyła także bezpieczeństwa.
Niekorzystne działanie mrozu, chłodny wiatr z naprzemiennym suchym powietrzem w pomieszczeniach – zima nie rozpieszcza skóry, szczególnie twarzy. Takie okoliczności wymagają zastosowania skutecznych rozwiązań. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o cerę, aby właściwie ją nawilżyć i nadać jej zdrowego wyglądu nawet w tak trudnych warunkach.
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Rumiane policzki to naturalny przejaw zdrowia. Nie zawsze jednak dodają uroku. Zbyt długo utrzymujące się, rozległe rumieńce świadczą o słabości naczynek krwionośnych. Kiedy te popękają, może już nie być odwrotu. Wiedzą o tym doskonale posiadaczki kapryśnych cer naczynkowych.
Stosowanie nowych leków zmieniło oblicze AIDS, która ze śmiertelnej stała się przewlekłą. Zmienił się również profil osób, które zakażają się wirusem HIV. Już nie mówimy o szczególnych grupach ryzyka, lecz o ryzykownych zachowaniach, które narażają na zakażenie – każdy, kto podejmuje takie ryzyko, może się zakazić.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
W Los Angeles w wieku 95 lat zmarł Stan Lee, amerykański scenarzysta, producent filmowy i pisarz komiksowy, legenda wydawnictwa Marvel Comics, ikona sztuki komiksowej, najbardziej znany jako współtwórca postaci Spider-Mana.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość