Liczba wyników: 373
Prognozy na kolejne lata nie pozostawiają złudzeń. Proces starzenia się społeczeństwa systematycznie postępuje. Ostatnie dane wskazują, że w Polsce żyje ponad 9 mln seniorów, a do 2050 roku liczba ta wzrośnie nawet o ponad 40%. W kolejnych latach zwiększy się też populacja osób w wieku 60-79 lat, a po 2026 roku dynamicznie wzrośnie liczba 80-latków. Żyjemy dłużej i aktywniej, a od życia chcemy więcej. Jak na te zmiany zapatruje się branża projektowa? Czy demografia w designie ma znaczenie? Przekonamy się już w październiku podczas Łódź Design Festival.
Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
Organizatorzy 42. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni ogłosili listę tytułów, które przeszły selekcję do Konkursu Głównego i do Konkursu Inne Spojrzenie. Do Konkursu Głównego zakwalifikowało się siedemnaście filmów.
Znamy wyniki selekcji do Konkursu Filmów Krótkometrażowych 42. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Zakwalifikowało się 26 tytułów. O nagrodę rywalizować będzie m.in. projekt w reżyserii Macieja Stuhra zatytułowany "Milczenie polskich owiec".
W wakacje skóra nie odpoczywa. Gdy wyjeżdżamy często zapominamy o codziennej pielęgnacji lub po prostu odpoczywamy na całego nie myśląc o swojej skórze, ograniczając się co najwyżej do kremu z filtrem. Jednak skóra człowieka jest wrażliwa na zmiany otoczenia, temperatury, środki myjące i detergenty. Sprawdź, co może cię spotkać na wakacjach i jak uniknąć problemów.
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Dramaturgia węgierska, zwłaszcza współczesna, cieszy się w Polsce niemałym powodzeniem. W tym roku na miłośników madziarskiego teatru czeka cykl czytań performatywnych „TEATR.HU” organizowanych przez Węgierski Instytut Kultury w Warszawie i Polski Ośrodek Międzynarodowego Instytutu Teatralnego (ITI). Czytelnicy mogą się również zapoznać z niedawno wydaną antologią „Wróg ludu i inne dramaty węgierskie” (ADiT). Wszystko to w ramach Roku Kultury Węgierskiej w Polsce 2016/2017.
250 par butów i 300 torebek – szafa zakupoholika to pomieszczenie z niezliczoną ilością pudełek. Stereotypowo, przypadłość tą przypisuje się głównie kobietom, jednak jak wskazują badania, w równym stopniu cierpią na nią także mężczyźni, którzy na nową wiertarkę czy samochód potrafią wydać całe swoje oszczędności. Jak nie dać się pokusom i zwalczyć konsumenckie demony? Eksperci Związku Firm Doradztwa Finansowego radzą, jak w szybki sposób odzyskać kontrolę nad swoimi wydatkami.
To, że polska służba zdrowia i zakłady opieki skarżą się na niewystarczającą liczbę pielęgniarek nie jest dla nikogo zaskoczeniem. Młode pokolenia pielęgniarek często wyjeżdżają za granicę, w poszukiwaniu lepszych warunków pracy. W szpitalach zostaje co prawda wykwalifikowany i doświadczony personel, ale jest go zbyt mało, by zabezpieczyć potrzeby wszystkich pacjentów. W 2017 r roku liczba pielęgniarek jeszcze spadnie.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?