Liczba wyników: 6486
Uczeni zidentyfikowali zmiany genetyczne, które pozwalają przewidzieć prawdopodobieństwo nawrotu raka piersi u pacjentek po terapii hormonalnej.
Amerykańscy i francuscy naukowcy odkryli, że im więcej kobieta ma pieprzyków, tym większym cechuje się ryzykiem raka piersi.
Jad pszczół miodnych zabija agresywne komórki raka piersi, ogłaszają australijscy lekarze.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei opracowali postępowanie lecznicze, które doprowadziło do przekształcenia się komórek raka piersi w komórki tłuszczowe.
Mutacje w genie BRCA, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka sutka, mogą również zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc u palaczy.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Lamiwudyna, lek stosowany w terapii HIV, zatrzymał rozwój choroby u 25 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami.
U kobiet palących papierosy zachodzi dwa razy większe ryzyko zachorowania na raka płuc, niż u palących mężczyzn. Jednocześnie prawdopodobieństwo śmierci wywołane tą chorobą jest mniejsze wśród kobiet, niż u mężczyzn – wynika z najnowszych badań.
7 marca w budynku gdańskiego Atheneum Gedanense Novum odbędzie się konferencja popularno-naukowa „Piękna i Bestia - Kobieta w walce z rakiem" mająca na celu rozpowszechnianie wiedzy o nowotworach kobiet. Jej organizatorem jest Koło Naukowe BIO-MED, działające przy Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Akademii Medycznej w Gdańsku.