Liczba wyników: 3681
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Anyż to zioło o smaku przypominającym lukrecję stosowane w leczeniu wielu schorzeń. Biedrzeniec anyżowy, czyli pimpinella anisum, to jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. Rośnie do około 60 cm wysokości, ma małe, białe kwiaty i jest uprawiana głównie ze względu na owoce, które przypominają w smaku lukrecję.
Lekarze wykryli u Michaela Douglasa guz w gardle. Rzecznik 65-latka potwierdził, że jest on chory. Aktora czeka 8 tygodni chemioterapii i naświetlań. Zarówno pacjent, jak i lekarze są jednak dobrej myśli.
Michael Douglas żałuje, że w przeszłości nie korzystał więcej z życia. 65-letni aktor, u którego niedawno wykryto guza w gardle, dziś życzyłby sobie, aby jego życie nie kręciło się prawie wyłącznie wokół kariery.
Drapanie w gardle i zmieniony głos. To częsta zimowa dolegliwość, z którą można walczyć domowymi sposobami. Przedstawiamy kilka sprawdzonych metod, które przywrócą nam głos.
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
W jamie ustnej występują różne nowotwory. Najczęściej wykrywane są one zupełnie przypadkowo w zaawansowanym stadium. Nowotwory złośliwe występują zazwyczaj w jamie ustnej i w gardle, rzadziej w części nosowej czy krtani i są to raki płaskonabłonkowe.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Zauważyłeś biały nalot na języku lub gardle? To może być infekcja jamy ustnej, zwana też pleśniawkami. Pleśniawki to głównie problem u noworodków – jak więc postępować, gdy schorzenie pojawia się u dorosłych?
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość