Liczba wyników: 3238
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Osoby chorujące na depresję są bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera - sadzą amerykańscy naukowcy.
21. września obchodzony jest Światowy Dzień Choroby Alzheimera, tegoroczny odbywa się pod hasłem "Najważniejsza wczesna diagnoza".
Pozostawanie samotnym sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera, stwierdzili naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Celem obchodzonego w wielu krajach Światowego Dnia Choroby Alzheimera jest zwrócenie uwagi na problemy, z jakimi borykają się chorzy oraz ich najbliższe otoczenie.
Z okazji Światowego Dnia Choroby Alzheimera Wielkopolskie Stowarzyszenie Alzheimerowskie zaprasza na festyn, który odbędzie się 22 września 2007 r. w Poznaniu.
Według amerykańskiej prasy 74-letnia Elizabeth Taylor od kilku miesięcy cierpi najprawdopodobniej na chorobę Alzheimera. Zdobywczyni Oskara jest obecnie w początkowym stadium choroby.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa nie tylko może chronić przed chorobą Alzheimera, ale także zmniejszyć efekty, jakie sprawił rozwój choroby.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość