Liczba wyników: 174
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Nie wyobrażamy sobie współczesnej medycyny bez laserów. Znalazły zastosowanie w laryngologii, gastrologii, okulistyce i dermatologii, wielu innych dziedzinach medycyny, także w medycynie estetycznej. Wiele problemów skórnych, które odnoszą się do szeroko pojętej urody, można dzisiaj wyleczyć laserem. Zmarszczki, przebarwienia, zmiany skórne, blizny, a nawet grzybicę paznokci.
Alergia, jeśli ją dobrze rozpoznamy i leczymy, nie jest chorobą śmiertelną. Nie jest też chorobą zakaźną. Trzeba jednak pamiętać, że jest to choroba przewlekła. Dlatego nie wolno przerywać leczenia – mówi prof. zw. dr. hab. Piotr Kuna, alergolog i pulmonolog z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Norberta Barlickiego w Łodzi.
Polski klimat nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D przez organizm. Niewielka liczba dni słonecznych w roku, zamknięcie w biurach i spędzanie czasu przed komputerem lub na zakupach ograniczają jej syntezę w skórze. Niedobór witaminy D może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, jednak jej samodzielna suplementacja bez badań diagnostycznych i konsultacji z lekarzem może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Nikt nie jest doskonały w żadnej roli, nawet w tak przyjemnej, jak bycie dziadkiem czy babcią. Szczególne wyzwanie stoi przed tymi, z którymi wnuki spędzają dużo czasu, ale i dziadkowie sporadycznie odwiedzający najmłodszych w rodzinie mogą popełniać błędy, które niweczą wychowawcze wysiłki rodziców czy po prostu nie służą maluchom.
Wiosna to trudny czas dla alergików. W powietrzu unoszą się pyłki drzew i roślin zielonych, które łatwo przedostają się do domu. Choć na zewnątrz nie sposób obronić się przed alergenami, to w mieszkaniu możemy stworzyć zdrowy mikroklimat. Skutecznym sposobem na walkę z alergenami są nowoczesne oczyszczacze powietrza.
Jeszcze tylko nieco ponad miesiąc dzieli nas od upragnionego sezonu urlopowego – lato, słońce, morska bryza i wylegiwanie na słońcu. Czy powinnyśmy się bać opalania, gdy w koło słyszy się o szybszym starzeniu i nowotworach? Jak zabezpieczyć skórę przed słońcem, by jej nie uszkodzić, a czerpać przyjemność i „nałapać” witaminy D? Obalamy najpopularniejsze mity.