Liczba wyników: 813
Święta Bożego Narodzenia to okres kojarzący się z prezentami pod choinką, wspólnym śpiewaniem kolęd i spędzaniem czasu w gronie rodzinnym przy zapachach rozchodzących się z kuchni. Czy można wyobrazić sobie polski stół wigilijny bez maku?
Dziś niemal w całej Polsce święta powitały nas... opadami śniegu. Przedłużenie czasu trwania zimowej aury w połączenie ze stosunkowo wcześnie wypadającą w tym roku datą Wielkanocy doprowadziły do sytuacji, w której spełniły się marzenia wielu osób o "białych świętach".
Święta Bożego Narodzenia są dla wielu osób najpiękniejszymi dniami w roku, jednak, jeśli nie przygotujemy się do nich odpowiednio może to być bardzo stresujący czas. Liczna rodzina, radośnie zasiadająca do stołu to ideał, który nie zawsze znajduje odzwierciedlanie w rzeczywistości, warto jednak dołożyć wszelkich starań, aby choć trochę się do niego zbliżyć.
Jest wiele rzeczy, za które kochamy Święta Bożego Narodzenia. W szczególności jest to możliwość spędzenia czasu z rodziną (38%), dni wolne od pracy (34%), dawanie prezentów (31%) oraz ich otrzymywanie (26%) a także pyszne jedzenie (22%). TNS na zlecenie portalu eBay spytał Polaków o ich świąteczne plany, ile prezentów kupią, za ile oraz kogo obdarują najdroższymi upominkami.
Boże Narodzenie nie jest jedynym grudniowym świętem hucznie obchodzonym na naszym globie. Inne kultury celebrują ten miesiąc na swój sposób. Przenieśmy się więc na chwilę w podróż dookoła świata, aby poznać takie ceremonie jak Bodhi Day, Chanuka, czy Pancha Ganapati.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Niekiedy dochodzimy do wniosku, że Boże Narodzenie lub Sylwester spędzone w domu, przy suto zastawionym stole to nie dla nas. Czasem to właśnie początek grudnia jest momentem, w którym z przerażeniem patrzymy na najbliższe dni gorączkowych przygotowań i marzymy, żeby choć raz zmienić tradycyjny zwyczaj. Wydaje nam się, że to jednak za późno żeby zmienia coroczną świąteczno – sylwestrową tradycję. Tymczasem jeszcze teraz bez problemu znajdziemy alternatywę. Od bajecznej egzotyki, przez popularne Kanary, aż po egipskie plaże i białe alpejskie stoki.
Powitaliśmy Nowy Rok, a z nim pewne plany i nadzieje. Te jednak trzeba dostosować m. in. do kalendarza. 2013 był dla pracujących dość łaskawy, wiele świąt wypadało w dni robocze. Jak jest w tym roku? Oto najbardziej interesujące nas daty.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość