Liczba wyników: 963
Odkąd naukowcy wyjaśnili molekularny mechanizm leżący u podstaw zmian w komórkach nerwowych prowadzących do choroby Alzheimera, firmy produkujące medykamenty rozpoczęły prace nad lekiem prowadzącym do wstrzymania procesu rozwoju demencji.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Naukowcy, twierdzą, że dysponują dowodem genetycznym na sposób, w jaki powszechnie stosowane leki przeciwcukrzycowe leczą chorych. To najnowsze osiągnięcie może znacząco wspomóc prace nad lekami w przyszłości.
Rzecznik prasowy ministerstwa pracy Bożena Diaby oświadczyła, że w resorcie nie toczą się żadne prace nad wydłużeniem wieku przechodzenia na emeryturę. Nie ma takich prac również w planie legislacyjnym ministerstwa.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Letnia dieta kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Wakacje to okres łatwej dostępności wielu warzyw i owoców. Sezonowe produkty są świeże, relatywnie tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który nierzadko nie ogranicza się do świeżych produktów...
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Wszyscy znamy to uczucie, które pojawia się wraz z nadejściem wiosny i wydłużaniem się dni. Nasz poziom energii wzrasta i czujemy się zdrowsi, bardziej aktywni i optymistyczni. Niemniej pozostaje pytanie: dlaczego się tak czujemy oraz jakie mechanizmy sterują tym wewnętrznym zegarem biologicznym? Zespół naukowców z Wlk. Brytanii odkrył proces, który kontroluje sezonowe zmiany w hormonach. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Current Biology, mogą przyczynić się do opracowania metod leczenia sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD).
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Sejm rozpoczął prace nad rządowym projektem ustawy, który może podwyższyć ceny leków refundowanych o 10 procent - alarmuje "Gazeta Wyborcza". Ustawa ma wprowadzić sztywne ceny i marże na leki refundowane. W efekcie ceny będą we wszystkich aptekach takie same.