Liczba wyników: 2684
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Badania prowadzone przez naukowców z University of California umożliwiły odkrycie związku między poziomem witaminy D3 w surowicy a występowaniem cukrzycy typu 1.
Witamina A, czyli retinol, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, więc jej objawów nie da się przeoczyć, niemniej nie wszystkie w oczywisty sposób wskazują na niedobory tej właśnie susbstancji. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o niedostatecznej dawce witaminy A.
Ponad połowa Polaków powyżej 15 roku życia sięga po multiwitaminy. Od preparatów tego typu oczekują przede wszystkim dostarczenia kompletnego zestawu witamin w jednym produkcie, podaje TNS OBOP.
Czy opalanie się jest głupim i zupełnie nieodpowiedzialnym zachowaniem grożącym zachorowaniem na złośliwego czerniaka czy też przeciwnie – dbaniem o swoje zdrowie? Do czego potrzebna jest nam witamina D?
Polski klimat nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D przez organizm. Niewielka liczba dni słonecznych w roku, zamknięcie w biurach i spędzanie czasu przed komputerem lub na zakupach ograniczają jej syntezę w skórze. Niedobór witaminy D może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, jednak jej samodzielna suplementacja bez badań diagnostycznych i konsultacji z lekarzem może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
O tej porze roku, kiedy mamy do dyspozycji mniej godzin światła dziennego, jego ilość może być niewystarczająca, by utrzymać swój poziom witaminy D. Pomocne jest więc jedzenie bogatych w witaminę D tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, choć warto pamiętać, że promienie słoneczne są zdecydowanie najważniejszym źródłem tej witaminy.
Osoby starsze, u których poziom witaminy D we krwi jest niższy od rekomendowanego, częściej cierpią na depresję.
Jeśli cierpisz na migreny, pomocne mogą być witaminy z grupy B, w tym także kwas foliowy.