Liczba wyników: 1857
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy Diagnoza Leczenie Profilaktyka
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Aktywność może znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania polipów w jelicie grubym, które mogą rozwinąć się w nowotwór. Takie wyniki ze swych badań otrzymali uczeni z Washington University School of Medicine w St Louis w USA. Naukowcy przeanalizowali z dwudziestu badań, które miały na celu sprawdzenie związku między aktywnością fizyczną a polipami.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
Starsze kobiety chorujące na cukrzycę są bardziej podatne na różnego rodzaju nowotwory jelita grubego, wynika z najnowszych badań.
Palacze, alkoholicy i mężczyźni są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Naukowcy odkryli, że średnia wieku zapadania na tą chorobę u tych osób to 7,8 lat wcześniej niż osoby nie palące i nie nadużywające alkoholu.
Joga pozwala na łagodniejsze przechodzenie wrzodziejącego zapalenie jelita grubego.
Regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w ryby pomaga uchronić się przed rakiem jelita grubego.