Liczba wyników: 3627
Związek między rakiem jelita grubego i wysokim poziomem określonych bakterii może otworzyć drogę do nowych terapii.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Jeśli spędzasz popołudnia przed telewizorem, narażasz się na raka jelita grubego. Z badań wynika, że kobiety w średnim wieku spędzające dużo czasu przed telewizorem częściej chorują na ten nowotwór.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Rak jelita grubego zalicza się do jednego z najczęściej występujących typów nowotworów złośliwych. W Polsce mutację genu odpowiedzialnego za rozwój tej choroby może mieć nawet 1 na 100 osób. Badania profilaktyczne, a wśród nich badanie genetyczne, to szansa na zdrowe i długie życie.
Aktywność może znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania polipów w jelicie grubym, które mogą rozwinąć się w nowotwór. Takie wyniki ze swych badań otrzymali uczeni z Washington University School of Medicine w St Louis w USA. Naukowcy przeanalizowali z dwudziestu badań, które miały na celu sprawdzenie związku między aktywnością fizyczną a polipami.