Liczba wyników: 94
Dziś w Warszawie zmarła Zofia Czerwińska - polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, znana między innymi z filmów i seriali Stanisława Barei. Miała 86 lat.
Smarzowski nie jest specjalistą od komedii romantycznych czy choćby obyczajowych nie należy więc spodziewać się, że oglądanie tego filmu będzie jedną wielką przyjemnością. Jest reżyserem podejmującym trudne tematy, ostro widzącym zło jakie jest w wielu ludziach i środowiskach. Sądzę, że opisanie ludzi Kościoła było najtrudniejsze w jego dotychczasowym dorobku.
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.
Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź” i wszystko wskazuje na to, że będzie ona modna także w następnych latach. Wraz z pojawieniem się miedzianych akcentów w naszych mieszkaniach, robi się w nich elegancko, ciepło i przytulnie. Na takim nastroju zależy nam nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wykorzystać miedź w aranżacji kuchni.
W 2016 roku po raz pierwszy od 5 lat istotnie zwiększyła się stopa oszczędności polskich gospodarstw domowych, osiągając poziom 3,6 proc. To dobra wiadomość, choć na tle średniej dla Unii Europejskiej (11 proc.) nadal wypadamy blado. Wzrost ten przypadł na moment trudny dla oszczędnych. Spadek realnego oprocentowania depozytów, będący konsekwencją niskich stóp procentowych i rosnącej inflacji skutkował obniżeniem wartości otwieranych lokat terminowych przez cały 2017 rok.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Rozchwianie zębów w łuku, pojawienie się szpar między zębami, zaburzenia procesu mowy i smaku, bóle głowy i infekcje, to tylko niektóre z powikłań w przypadku utraty choćby jednego zęba. Z pozoru niewielki problem, w rzeczywistości prowadzi do poważnych komplikacji.
Choć organizacja podróży do Ameryki Południowej w obecnych czasach nie jest zbyt trudna, mało kto decyduje się na wakacyjną podróż w tamte rejony świata. Ten fascynujący kontynent jest jednak bliższy niż mogłoby się wydawać – pochodzi stamtąd co drugie ziarenko wypijanej przez nas kawy. W wyselekcjonowanych mieszankach można nawet znaleźć smakowe ślady tamtych stron.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
W dzisiejszych czasach okulary stopniowo z nielubianego dodatku, noszonego z konieczności, stają się modnym elementem stylizacji. Coraz częściej nie tylko osoby z wadami wzroku dostrzegają potencjał opraw okularowych. Mogą one bowiem zarówno zdobić jak i maskować niedoskonałości urody. Aby osiągnąć pożądany efekt nie wystarczy jednak wybrać samej oprawy, kluczowe jest również dobranie odpowiednich soczewek okularowych.